CANALE TV SATELIT IPTV FORUMURI
русский romana english 

[23.09.2009] Cum poate fi deblocată criza de la „Teleradio-Moldova”

Deşi PCRM nu mai deţine controlul deplin asupra parlamentului, Compania „Teleradio-Moldova” continuă manipularea în masă a populaţiei RM. Conducătorii companiei refuză să se conformeze deciziilor parlamentului şi lucrează în continuare la comanda PCRM. Distorsionarea realităţilor şi menţinerea societăţii de tip închis mai sunt obiectivele echipei de manipulatori. Despre deblocarea situaţiei de la „Teleradio-Moldova” am discutat cu Vlad Ţurcanu, director de dezvoltare de staţii TV, în cadrul Programului „Mass-media în RM” al Organizaţiei internaţionale IREX, finanţat de Agenţia SUA.

„Declaraţiile lui V. Todercan înseamnă nesupunere civică”

- Domnule Vlad Ţurcanu, cum comentaţi recenta declaraţie a conducătorilor Companiei „Teleradio-Moldova”, potrivit căreia Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE) ar fi declanşat o „campanie de denigrare şi sfidare a radiodifuzorului public naţional”, că ar „face tot posibilul ca instituţia să treacă sub controlul noii guvernări, prezentând doar punctul de vedere al liderilor ei şi nu interesele audienţelor”?

- Conducătorii „Teleradio-Moldova” au refuzat să transmită în direct şedinţele parlamentului, să prezinte un raport despre activitatea companiei. Potrivit Constituţiei, orice decizie a legislativului este obligatorie pentru orice instituţie. În plus, „argumentele” invocate de V. Todercan că decizia legislativului ar fi o dictatură sunt contrazise de Regulamentul parlamentului, ce prevede că şedinţele deputaţilor pot fi difuzate în direct la posturile naţionale de radio şi televiziune, la iniţiativa parlamentului, printr-o decizie adoptată cu votul majorităţii. În această situaţie, „Teleradio-Moldova” ar fi trebuit să găsească imediat resurse ca să transmită reuniunile legislatorilor.

Solicitarea noilor guvernanţi este pe deplin justificată, ei sunt la începutul mandatului şi este vorba de evenimente de importanţă publică. Mai mult, cetăţenii RM plătitori de impozite doresc să afle din prima sursă despre transformările politice de ultima oră, mai ales că societatea noastră s-a polarizat în ultima perioadă. Ar fi fost în natura lucrurilor ca şi preşedintele „Teleradio-Moldova” să ajungă la aceeaşi concluzie, că reuniunile parlamentare sunt de mare interes public.

Am asistat la un duel verbal, inimaginabil într-o democraţie, având în vedere diferenţa de greutate între preşedintele „Teleradio-Moldova” şi Parlamentul RM, fapt ce reprezintă un semnal de alarmă, pentru că declaraţiile lui V. Todercan înseamnă, de fapt, nesupunere civică, o abatere gravă de la normele deontologice.

„Teleradio-Moldova” trebuie supusă unei reforme radicale

- Care ar fi căile legale de schimbare rapidă a situaţiei de la cele două canale mediatice, ca să devină cu adevărat publice?

- În programele sale, atât M-1, cât şi „Radio Moldova” au devenit în ultimele zile mai puţin drastice. Cel puţin, reprezentanţi ai noii guvernări apar mai des la ştiri. După primul şoc resimţit de angajaţii de la „Teleradio-Moldova”, au început puţin câte puţin să-şi schimbe mesajele, graţie presiunii publice dar şi a demnitarilor de prim rang din RM. Prin urmare, au început să fie prezentate şi alte opinii decât cele ale PCRM.

„Teleradio-Moldova” trebuie supusă unei reforme radicale şi asta pentru că, niciodată în istoria să din ultimii 17 ani, această companie nu a fost reformată cu adevărat. Nici până în 2001, cele două posturi radio şi TV nu au funcţionat în baza normelor democratice. Tot timpul puterea din RM s-a jucat cu „Teleradio-Moldova”, a folosit-o în interesele sale. După mai mulţi ani în care acolo s-a practicat cenzura, este greu de imaginat că se pot aplica principiile jurnalismului liber peste noapte.

- PCRM învinuieşte noua putere că vrea să deţină controlul deplin asupra companiei. Cum vedeţi ieşirea „Teleradio-Moldova” din subordinea PCRM şi de a nu fi hărţuită de nicio forţă politică?

- În condiţiile în care această companie nu a funcţionat în mod echidistant, ea continuă să răspundă cerinţelor PCRM, chiar încearcă să se pună bine pe lângă un nou grup de demnitari, ceea ce este din start o greşeală. „Teleradio-Moldova” este obligată să funcţioneze în baza legislaţiei, a regulamentului său intern, a principiilor internaţionale de jurnalism. În mod contrar, compania respectivă va fi manipulată în continuare de către politicieni.

AIE nu a exercitat presiuni despre care vorbeşte preşedintele companiei. V. Todercan glumeşte sau se distrează cu opinia publică. Niciodată el nu s-a supus nici deciziilor Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA), nici chiar Consiliului de Observatori (CO) al „Teleradio-Moldova”, care l-a numit în această funcţie. Totuşi, compania începe să se conformeze încet-încet principiilor elementare ale jurnalismului modern, după care, treptat, conducerea şi majoritatea jurnaliştilor de acolo trebuie schimbaţi. Nu mă refer la cei care au rezistat şi au încercat să furnizeze audienţelor informaţii echidistante şi nepărtinitoare. Este vorba, în primul rând, de Mircea Surdu de la M-1, care nu a făcut niciodată partizanat politic. Aş aminti şi de prestaţia deseori bună a lui Eduard Maceac de la „Radio Moldova”, care a oferit microfonul atât reprezentanţilor partidului de guvernare, cât şi a celor din opoziţie. La „Teleradio-Moldova” au existat şi altfel de emisiuni decât cele concepute de V. Todercan sau A. Răileanu.

„Deblocarea situaţiei depinde de voinţa parlamentarilor”

- Schimbarea de la această companie depinde şi de CCA, criticat de societatea civilă din ţară şi de organizaţii non-guvernamentale internaţionale, pentru că nu a întreprins măsuri care să asigure independenţa „Teleradio-Moldova”. Consiliul a neglijat, însă, de fiecare dată rapoartele critice.

- Potrivit Codului Audiovizualului, CO veghează direct asupra activităţii „Teleradio-Moldova”. Sunt oameni plătiţi din bugetul statului. Membrii CO au fost numiţi de parlament, la propunerea CCA. De mai bine de doi ani de când a fost numit, CO a fost nefuncţional. Ultima decizie nu a aparţinut CO, cum ar fi fost normal să se întâmple, ci lui V. Todercan, care poate fi demis uşor cu cinci voturi ale membrilor CO. Astfel, CCA are partea sa de vină în această privinţă că nu a insistat decât în rare rânduri. Prin urmare, „Teleradio-Moldova” s-a aflat mereu în degradare, a sfidat prevederile Codului Audiovizualului, cum ar fi, întâi de toate, transmiterea onestă, fidelă şi echidistantă a informaţiilor (art. 51, lit. E).

- Care ar fi mecanismul de schimbare a CCA, ca să funcţioneze conform normelor democratice şi a legislaţiei presei, pentru a putea influenţa transformările din această companie media?

- Mecanismul legal de schimbare a componenţei CO sau a conducerii „Teleradio-Moldova” este anevoios. Codul Audiovizualului e irelevant în acest sens. Pentru a-l revoca din funcţie pe V. Todercan, este nevoie de voturile membrilor CO. Dacă aceştia nu votează pentru aşa ceva, prin urmare, şi ei trebuie schimbaţi. Aceştia, însă, pot fi revocaţi cu votul a trei cincimi din parlamentari - cu mai puţine decât deţine AIE. Membrii CCA, de asemenea, nu pot fi revocaţi decât cu trei cincimi din voturile deputaţilor. Astfel, dacă actualul parlament vrea să facă o reformă radicală în audiovizual, ar trebui să modifice Codul Audiovizualului şi anume prevederile referitoare la procedurile de numire şi de revocare din funcţie a membrilor CCA. Această lege organică se schimbă cu majoritate de voturi, respectiv, cu 52 de voturi, iar membrii CCA pot fi revocaţi din funcţie cu trei cincimi de voturi din votul parlamentului. Este o inadvertenţă legislativă! Deblocarea situaţiei depinde de voinţa parlamentarilor.

- Cei care au operat cenzura în presa electronică şi au facilitat agresiunea posturilor ruseşti de radio şi TV în RM pot fi traşi la răspundere?

- În spaţiul audiovizual din RM, în cel puţin ultimii trei ani, s-au comis numeroase ilegalităţi. Acestea trebuie înlăturate cât mai curând. Mă refer, în primul rând, la dispariţia TVR din spaţiul audiovizual de la noi. CEDO a oferit timp Guvernului RM şi Societăţii Române de Televiziune pentru a ajunge la o înţelegere asupra acestei probleme. O altă încălcare gravă a legislaţiei a fost oferirea prea multor frecvenţe posturilor de radio şi TV nemerituoase, care nu realizează programe autohtone, nu informează spectatorii în mod onest şi echidistant. Spaţiul audiovizual al RM nu este monitorizat de către CCA. Acesta a invocat tot timpul lipsa de echipament tehnic. În acest Consiliu lipseşte, înainte de toate, voinţa de a face acest lucru.

Majoritatea membrilor CCA au încălcat legea în repetate rânduri, în urma presiunilor exercitate asupra lor. Şi în cazul TVR1, şi în cazul multor concursuri de acordare a frecvenţelor, membrii CCA nu au acţionat ca nişte funcţionari în slujba cetăţenilor, ci ca nişte persoane particulare cu anumite interese.

Sursa: http://www.timpul.md

Print
 

Noutati:

[30.04.2016] В Молдове 3 мая начнет вещание новый общественный телеканал

[18.12.2013] Postul Moldova 1 ar putea fi vizionat şi în Italia

[08.04.2012] Приднестровцы смогут смотреть молдавский государственный телевизионный канал «Молдова-1»

[14.12.2010] Анжела Сырбу: На "Moldova 1" практически нет новостей, не отвечающих минимальным стандартам качества

[28.10.2010] Punerea în exploatare al emiţătorului DVB-T la SRTV Ungheni

[28.10.2010] В Унгенах сдан в эксплуатацию передатчик DVB-T

[17.08.2010] Teleradio-Moldova a avizat crearea a două canale publice noi – Radio Moldova Tineret şi Moldova 2

[17.08.2010] На подходе два новых общественных канала – радио и ТВ

[19.07.2010] Планируется ввести абонентную плату за пользование телеканалом "Молдова-1" и "Радио Молдова"

[03.07.2010] Первый теледиктор Наталья Андриеш – депутат души

[28.06.2010] У передачи Mesager на телеканале Moldova 1 будет новый девиз и новая структура

[28.06.2010] Mesagerul de la Moldova 1 va avea un nou generic şi o nouă structură

[12.06.2010] Телеканал "Молдова-1" покажет весь ЧМ-2010

[11.05.2010] Emisia Moldova 1 şi Radio Moldova poate fi sistată

[13.03.2010] Liliana Viţu - noul director al Departamentului ştiri la TV „Moldova 1"

[26.02.2010] TRM caută redactor-prezentator la Radio Moldova şi director al Departamenturlui Actualităţi la TV "Moldova 1"

[23.02.2010] Angela Sârbu: „Vreau să pun umărul la reformarea TRM”

[20.02.2010] Анжела Сырбу – новый директор общественного телевидения „Moldova 1”

[20.02.2010] Angela Sârbu este noul director al Moldova 1

[15.02.2010] Curtea de Apel a decis: CO poate să aleagă noul director „Moldova 1”

[04.02.2010] КС приостановил конкурс о назначении директора `Moldova 1`

[04.02.2010] CO a suspendat concursul privind numirea noul director de la Moldova 1

[13.10.2009] Почему сборная Молдовы проигрывает, когда выездные матчи показывают по ТВ?

[09.10.2009] Игру группового отборочного матча Израиль – Молдова покажут на телеканале "Молдова-1"

[23.09.2009] Cum poate fi deblocată criza de la „Teleradio-Moldova”

[11.05.2009] Fără „Moldova 1” pe timp de noapte?

[07.05.2009] Почему компания Телерадио Молдова не транслировала в прямом эфире события 7-8 апреля?

[10.02.2009] Neînţelegeri între Teleradio-Moldova şi Radiocomunicaţii

[10.02.2009] Разногласия между Телерадио-Молдова и ГП РадиокоммуникацииNOUTATI ASEMANATOARE...

[11.11.2018] ”Orhei TV” și ”Televiziunea Centrală”, lansate în Orhei!

[29.04.2016] Compania „Teleradio-Moldova” a obţinut licenţa pentru Moldova 2

[28.01.2016] CCA a lansat concursul pentru suplinirea capacităţii disponibile a Multiplexului A

[10.01.2016] ÎS „Radiocomunicaţii” a obținut licenţa pentru crearea şi operarea celui de-al doilea multiplex de televiziune digitală cu acoperire naţională

[19.10.2012] UEFA a oferit drepturi exclusive pentru difuzarea UEFA Champions League companiei Prime TV

[15.10.2012] CTC își schimbă formatul

[19.07.2012] Postul PublikaTV și PublikaFM cresc văzând cu ochii. Curând, foarte curând, PublikaTV va fi urmărită pe întreg teritoriul țării, nu doar prin satelit ci și prin eter.

[13.07.2012] Fără publicitate locală în programele tv retransmise

[10.04.2012] Sediul unui post TV local a fost vandalizat

[07.04.2012] Marian Pocaznoi: CCA se uita dupa net

[07.04.2012] Televiziunea NIT nu mai emite

[10.08.2011] Toamnă cu surprize la Jurnal TV

[21.04.2011] Prime, Moldova 1 şi NIT - lideri naţionali la audienţă în prime time

[18.04.2011] Insuficienţa de mijloace bugetare – bariera in activitatea companiei interstatale de televiziune «Mir»

[14.03.2011] EuroTV s-a relansat pe 8 Martie
 
NOUTATI RECENTE...

[18.02.2020] Primul Canal de Televiziune Creștin-Ortodox din Republica Moldova NIKA TV a primit Licența de la CA

[11.11.2018] ”Orhei TV” și ”Televiziunea Centrală”, lansate în Orhei!

[07.02.2018] Convertoare pentru televiziunea digitală terestră vor fi oferite gratuit familiilor defavorizate

[07.02.2018] TVR MOLDOVA, singurul post de televiziune din Republica Moldova care va transmite Jocurile Olimpice de Iarnă 2018

[05.01.2018] Când va fi lansat ultimul sezon al serialului "Game of Thrones". Anunţul HBO

[27.07.2017] Realitatea TV își suspendă activitatea

[03.11.2016] În Moldova a fost lansată Televiziunea Digitală Terestră: primele 8 programe pot fi recepționate de 80% din populație

[18.05.2016] MediaRing cu Vasile Botnari, ministrul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor

[29.04.2016] Compania „Teleradio-Moldova” a obţinut licenţa pentru Moldova 2

[01.04.2016] Consiliul Coordonator al Audiovizualului s-a întrunit astăzi, 01 aprilie 2016, în şedinţă publică, în cadrul căreia a desfăşurat bilanţul Concursului pentru suplinirea capacităţii disponibile a Multiplexului A
Rambler's Top100 Rambler's Top100
: Home :: Articole :: Satelit :: Forumuri :: Canale :: Terestrial :: IPTV :: Noutati :: Contacte :