2009-02-07/15:24 Preşedintele IPNA Compania „Teleradio-Moldova”, Valentin Todercan, este nemulţumit de serviciile de transmitere a undelor terestre prestate de ÎS „Radiocomunicaţii”. Potrivit acestuia, din cauza unor servicii de proastă calitate, marea majoritate a locuitorilor R. Moldova nu recepţionează canalul televizat Moldova 1, transmite Info-Prim Neo.
Valentin Todercan a declarat în cadrul ultimei şedinţe a Consiliului de Observatori că Teleradio-Moldova se află în impas, deoarece timp de mai bine de un an nu pot rezolva această problemă.
„Specialiştii de la Radiocomunicaţii spun că semnalul este calitativ, câmpul magnetic este bun, dar noi ştim că locuitorii municipiului Chişinău nu recepţionează postul de televiziune Moldova 1. Aceeaşi situaţie este şi în majoritatea localităţilor din republică. Întreprinderea Radiocomunicaţii invocă sute de motive, dar semnal nu este, însă bani trebuie să plătim”, a menţionat Todercan.
Potrivit acestuia, cei de la Radiocomunicaţii spun că pentru a recepţiona Moldova 1 este nevoie de instalarea antenelor de 7, 8 sau 9 metri. „Omul simplu vrea comoditate. Iar dacă noi vom cere de la telespectatori tot felul de condiţii, atunci acesta va refuza servicile noastre”, a spus preşedintele companiei publice.
Acesta s-a arătat nedumerit de ce aproape toate posturile TV din Chişinău sunt recepţionate cu antene de cameră, în timp ce pentru a recepţiona Moldova 1 se cer antene de 7 metrii. „Eu, preşedintele Teleradio-Moldova, în birou la etajul 5, nu pot recepta undele terestre. Sunt multe persoane care privesc TV în maşină şi nu pot duce pe capotă o antenă de 7 metrii. Spre exemplu, eu am televizor în maşină şi nici în Chişinău nu pot recepta Moldova 1”, a exemplificat Todercan.
Pentru a încheia contract cu ÎS Radiocomunicaţii pentru anul 2009, administraţia companiei a cerut harta difuzării. „O să încheiem acest contract cu ei atunci când vom avea o hartă a difuzării, iar datoriile pe care le avem faţă de Radiocomunicaţii (10 mln lei pentru anii 2007-2008 – n.r.) vor fi îngheţate până în 2010 sau 2011”, a declarat preşedintele Teleradio-Moldova. În anul 2008 bugetul companiei a fost de 51 mln lei, dintre care 48% au fost oferite pentru Radiocomunicaţii, adică 24 mln lei, a mai spus acesta.
Directorul general al întreprinderii de stat Radiocomunicaţii, Valeriu Elas, a declarat pentru Info-Prim Neo că acuzaţiile preşedintelui Teleradio-Moldova sunt nefondate. Cu toate acestea, Valeriu Elas recunoaşte că au fost solicitări din partea administraţiei companiei publice a audiovizualului, însă acestea probleme au încercat a fi soluţionate. „Suntem gata să verificăm cele spuse de ambele părţi. În casele de beton semnalul este greu de recepţionat cu antenele de cameră. Astfel, cei care vor să privească Moldova 1 trebuie să-şi achiziţioneze antene metrice, cu o înălţime mare. În viitor vom trece la TV digitală şi va fi o altă posibilitate de receptare a semnalului”, a subliniat Valeriu Elas.
Sursa: http://info-prim.md
Print
|