FroSat >> Noutati >> Sumar de noutati

[26.04.2007] Televiziunea digitală DVB-T în Republica Moldova

Tendinţa dezvoltării televiziunii digitale terestre în lume şi în Republica Moldova este condiţionată de apariţia tehnologiilor digitale, creşterea solicitărilor prestării serviciilor calitative de televiziune şi radiodifuziune. Crearea televiziunii digitale este dictată de nevoile societăţii, care necesită o nouă infrastructură calitativă de prestare a serviciilor în telecomunicaţii, caracterizată de schimbarea treptată a metodelor de transmisiune. Comparativ cu sistemele analogice de transmisiune a informaţiei, sistemele digitale de televiziune au următoarele avantaje şi priorităţi:
• Posibilitatea de construcţie (dezvoltare) a reţelelor sincrone pe aceleaşi canale de frecvenţă.
• Posibilitatea majorării numărului de programe TV;
• îmbunătăţirea calităţii de transmisiune a imaginii şi sunetului;
• Utilizarea emiţătoarelor cu puteri mici comparativ cu sistemul de transmisiune analogică a semnalului, pentru acoperirea aceluiaşi teritoriu.
• Flexibilitate în planificarea reţelelor, ce permit obţinerea calităţii înalte a semnalului transmis, cît şi majorarea serviciilor suplimentare prestate utilizatorilor;
• Posibilitatea recepţiei calitative a semnalului cu ajutorul receptoarelor mobile;
• Posibilitatea organizării reţelelor la nivel regional şi naţional;
• Utilizarea eficientă a resurselor spectrului radio
• Posibilitatea transmisiunii simultane în acelaş flux digital multiplexat programe TV şi date suplimentare.
Televiziunea digitală permite majorarea de câteva ori a numărului de programe TV. Pe un canal pot fi transmise de la 1 pînă la 6 programe TV.
Actualmente în lume există câteva standarde ale televiziunii digitale terestre. în SUA - se utilizează standardul ATSC, în Japonia - ISDB, însă în Europa a fost primit şi se utilizează standardul DVB-T, care în prezent a fost aprobat şi în Republica Moldova.
Implementarea în practică a televiziunii digitale în Moldova va duce la crearea unui serviciu multiprogram calitativ atât în zonele urbane cât şi în cele rurale.
Standardul DVBT (Digital Video Broadcasting - Terrestrial) este unul din cele mai potrivite în perspectivă pentru Republica Moldova.
Acest standard ţine cont de particularităţile construcţiei oraşelor mari cît şi de iregularităţile reliefului, şi permite construirea reţelei sincrone prin utilizarea unui grup de emiţătoare de mică putere în locul unui emiţător de mare putere pentru acoperirea uniformă unei suprafeţe cu relief complicat (iregulat) cum şi este şi teritoriul RM.
Astfel, luînd în consideraţie particularităţile şi avantajele standardului DVB-T, Î.S. 'Radiocomunicaţii' a început etapa I de construire a unei reţele TV digitale cu funcţionare pe o frecvenţă în regim sincron.

-----------------
Informatia e prezentata special pentru 'Frocusat' de Mihail Iachimeac, reprezentantul Î.S. 'Radiocomunicaţii', in cadrul expozitiei 'ComInfo 2007', Chisinau.



Print