FroSat >> Noutati >> Sumar de noutati

[18.04.2011] Insuficienţa de mijloace bugetare – bariera in activitatea companiei interstatale de televiziune «Mir»

Publicat Luni, 18 Aprilie 2011, 18:20 în Social

La Chişinău se află într-o vizită de lucru membrii consiliului de directori al companiei interstatale de televiziune «Mir». Au fost abordate problemele ce vizează colaborarea companiei cu Moldova şi funcţionarea de mai departe a postului în spaţiul moldovenesc.

Compania interstatală de televiziune «Mir» a fost fondată în anul 1992. Postul este vizionat de 60 de milioane de oameni din 10 ţări ale CSI. În spaţiul moldovenesc compania a început să emită în anul 1995. Actualul director al filialei din Moldova al companiei «Mir» spune, că una din problemele existente este insuficienţa de mijloace bugetare.

Ion Terguţă, director, filiala «Mir», Moldova: - Trebuie să trecem la emisia digital şi este nevoie de mijloace financiare importante şi suntem nevoiţi să solicităm de la guvern.

Conducerea teleradiocompaniei şi reprezentanţii consiliului de directori din Kazahstan, Bielarus şi Armenia s-au întâlnit la Chişinău cu preşedintele comisiei parlamentare de profil pentru a examina chestiunile vizând colaborarea teleradiocompaniei cu Moldova.

Askar Alimjanov, director, filiala, «Mir», Kazahstan: - De fapt, nu deţinem informaţii despre situaţia din Moldova. «Mir» este poate unica companie care oferă posibilitatea cetăţenilor din Kazahstan să afle din prima sursă ce se întâmplă în Moldova. Oamenii caută parteneri. Cunoaştem ce produce Moldova de pe timpurile sovietice, adică vinuri şi altele. Şi noi avem ce propun e – grâu, petrol. Este un interes reciproc.

Vladimir Petrov, director, filiala, «Mir», Bielarus: -Nu există un alt post de televiziune, care ar relata bielaruşilor despre Moldova şi invers obiectiv, pe larg, utilizând nu numai cu ocazia vizitelor oficiale.

Preşedintele comisiei parlamentare de profil consideră, că în prezent situaţia de la filiala din Moldova a teleradiocompaniei «Mir» este problematică. Iar fiecare ţară care a intrat în această companie trebuie să ştie de ce este necesar pentru aceasta. Trebuie să se ţină cont nu numai problemele economice.

Chiril Lucinschi, preşedinte, comisia parlamentară pentru cultură, învăţământ, cercetare, tineret, sport şi Mass-Media: - Anume prin intermediul teleradiocompaniei «Mir» avem posibilitatea să relatăm despre moştenirea noastră culturală, despre limba noastră. Totodată transmitem informaţii concetăţenilor noştri, care trăiesc peste hotare şi unde este difuzat acest post.

: De asemenea astăzi, conducerea companiei s-a întâlnit cu premierul moldovean pentru stabilirea strategiei filialei din Moldova şi metodelor de finanţare, în particular acordarea statutului de televiziune naţională.

XENIA MUŞTUK, IURIE CUŢU PENTRU COTIDIAN TV7

Sursa: http://tv7.md

Print