FroSat >> Noutati >> Sumar de noutati

[23.02.2010] Angela Sârbu: „Vreau să pun umărul la reformarea TRM”

Interviu cu Angela Sârbu, noul director al Televiziunii publice Moldova 1

Cu votul a şase dintre cei nouă membri ai Consiliului de Observatori al Teleradio Moldova, Angela Sârbu, directorul Centrului pentru Jurnalism Independent, a fost aleasă sâmbăta trecută în funcţia de director al Moldova 1. Citiţi în continuare un interviu cu noul director al televiziunii publice.

- În ultimii ani, aţi stat mai mult la Praga. Ce v-a determinat să candidaţi pentru funcţia de director la Moldova 1?

Au existat mai multe motive. M-am bazat pe experienţa pe care o am de la Centrul de Jurnalism Independent. Studiile pe care le-am realizat de asemenea m-au ajutat să iau această decizie. Anunţarea concursului mi s-a părut o şansă bună pentru demararea reformelor la Teleradio Moldova. M-am gândit că am experienţa necesară, am dorinţă şi posibilitate să mă implic în reformarea televiziunii publice. Mi se pare interesant acest post şi această provocare. Vreau să pun umărul la transformarea TRM.

- Aţi făcut mai multe stagii peste hotare. Există un model de televiziune publică pe care aţi vrea să îl aplicaţi la Moldova 1?

Există modele de televiziune de la care putem învăţa. Nu cred că putem împrumuta ceva şi folosi fără a adapta. Ne pot fi însă utile modele de televiziune publică din Polonia şi Cehia, dar şi altele. Eu cunosc bine experienţa televiziunii publice cehe şi ştiu că aceasta a reuşit să oprească scăderea audienţei, cu care se confruntă acum mai toate televiziunile publice.

- Veţi face o inventariere a lucrurilor pe care le primiţi?

Sigur. Am spus că lucrurile care s-au ştiut până acum despre TRM şi Moldova 1 sunt cele pe care le puteţi găsi pe site-ul instituţiei. Adică strategii, proiecte de digest şi mai puţin rapoarte de cheltuieli. Ceea ce îmi propun eu acum este să fac publice rapoartele despre cheltuielile făcute până acum. Şi de acum încolo vom prezenta mereu, cel puţin o dată la şase luni, rapoarte publice despre modul în care vor fi cheltuiţi banii publici la Moldova 1.

- Întreaga societate va sta cu ochii pe Moldova 1 şi pe dvs pentru a urmări cum veţi realiza reformarea televiziunii publice. V-aţi gândit deja la primele acţiuni?

Prioritatea este să îmbunătăţim calitatea ştirilor. Să difuzăm mai multe ştiri şi mai calitative. Eu cred că la Moldova 1 lipsesc dezbaterile interesante pe teme politice, sociale şi cred că în timpul cel mai apropiat vom include în grila de programe emisiuni de dezbateri. Acestea ar fi primele două lucruri pe care vrem să le facem pe termen scurt.

- Restructurarea departamentului de ştiri se referă la aceste lucruri?

Restructurarea va însemna să mărim volumul de emisie al ştirilor pentru ca populaţia să se poată documenta de la Moldova 1 şi dimineaţa, şi la prânz, şi seara despre evenimentele care au loc. Vom avea mai multe buletine de ştiri.

- Ce veţi face cu echipa? Veţi opta pentru una nouă sau veţi încerca să lucraţi cu cea de acum?

Soluţia încă se caută. Eu îmi propun să aduc normalitatea, calitatea şi profesionalismul la Moldova 1. Cei care vor să se alinieze standardelor şi să facă jurnalism de calitate vor avea posibilitate să o facă, inclusiv jurnaliştii din actuala echipă a postului. Vom face evaluarea performanţelor angajaţilor şi, dacă jurnaliştii nu vor corespunde standardelor, produsul lor nu va fi unul de calitate, va trebui să atragem alţi oameni care pot face ştiri calitative. Probabil, vom merge pe ideea mixtă. Vom colabora şi cu cei care vor să-şi facă bine meseria, dar şi oameni noi cred că veţi vedea la televiziune.

- Aveţi deja o candidatură pentru funcţia de şef al departamentului ştiri?

Avem intenţia să anunţăm un concurs pentru acest post. Veţi afla în curând condiţiile concursului. Sper să avem candidaţi buni. Nu am acum o candidatură.

- Ce părere aveţi despre actualul şef al departamentului?

Vă pot spune doar că au existat mici schimbări în modul în care sunt prezentate ştirile acum şi cum erau prezentate cu jumătate de an în urmă. Dar există suficiente monitorizări făcute de organizaţii din R. Moldova şi organizaţii internaţionale care arată clar că ştirile de la Moldova 1 nu au făcut faţă normelor jurnalistice. Pe aceste probe mă voi baza atunci când voi face reforma.

- Imaginea actuală a postului public de televiziune este destul de proastă. Când credeţi că veţi reuşi să o îmbunătăţiţi?
Este greu să dau nişte termene. Eu îmi doresc ca aceste schimbări să se producă cât mai curând. Cred că mai multe ştiri şi dezbateri veţi vedea la Moldova 1 în următoarele două-trei luni, în rest procesul cred că va dura mai mult timp.

- Cum veţi proceda în cazul în care un înalt demnitar de stat vă va telefona rugându-vă să reflectaţi un eveniment într-un fel anume?

Voi anunţa organizaţiile de presă. Voi face publice toate tentativele de ingerinţă. Avem organizaţii profesionale care pot lua atitudine în aceste cazuri. Şi există lege. Întotdeauna ne putem apăra în judecată.

Vă mulţumim pentru interviu şi vă dorim succes.

Interviu realizat de Mariana Raţă

Sursa: http://www.jurnal.md

Print