FroSat >> Noutati >> Sumar de noutati

[21.02.2010] Interviu cu Val Butnaru, preşedintele Jurnal Trust Media

VIAŢA ÎN DIRECT // Interviu cu Val Butnaru, preşedintele Jurnal Trust Media

- Domnule Val Butnaru, am aflat că a fost fixată data lansării primei televiziuni de ştiri din P. Moldova, Jurnal TV…

- Începând cu ziua de vineri, 5 martie, Jurnal TV va începe să emită pe satelitul Eutelsat şi orice telespectator din R. Moldova care este abonat
la orice reţea de cablu va avea posibilitate să ne urmărească 24 de ore, 7 zile pe săptămână.

- Ce emisiuni vom vedea?

- În fiecare zi, vom difuza trei jurnale mari de ştiri, buletine de ştiri la fiecare oră, ediţii speciale pe parcursul zilei, talk-show-uri pe cele mai actuale probleme în fiecare seară, un mare show matinal şi emisiuni distractive în week-end. Aş vrea să accentuez că le vom oferi telespectatorilor un produs sută la sută original. Aceasta va fi o premieră pentru Republica Moldova. Oricare altă televiziune de la noi nu este in stare să umple grila doar cu programe proprii.

- Sloganul Jurnal TV este “Viaţa în direct”. Ce înseamnă asta?

- Asta înseamnă că vom transmite viaţa în direct. Orice eveniment de o importanţă semnificativă va fi captat de carele noastre mobile şi oamenii vor fi martori la ceea ce se întâmplă în stradă.

- Veţi reflecta doar evenimentele de la Chişinău?

- Specificul R. Moldova este că în Chişinău se întâmplă majoritatea evenimentelor importante. Noi, însă, ne-am propus să fim prezenţi pretutindeni. Vom avea doua redacţii în teritoriu – la Bălţi şi la Cahul. Ne vom deplasa cu carele mobile în orice localitate va fi solicitată prezenţa noastră. Campania “Caravana Jurnal Trust Media” este un singur exemplu în acest sens.

- În ultimul timp, se tot vorbeşte de investiţiile mari făcute în această televiziune. Cine sunt investitorii şi câţi bani au alocat ei în acest proiect?

- În primul rând, aş vrea să menţionez că proiectul se numeşte Jurnal Trust Media. În al doilea rând, v-aş ruga să nu uitaţi că timp de zece ani eu am creat ziarele „Jurnal de Chişinău”, „Apropo magazin”, „Economist”, site-urile jurnal.md; j-live.md şi televiziunea de ştiri pe internet JurnalTV. Tratativele pe care le-am purtat cu investitorii germani privind transformarea Jurnal TV într-o televiziune „clasică” de ştiri au durat mai mult de un an. După evenimentele din 7 aprilie 2009, a fost luată decizia definitivă de a porni lucrul şi, astfel, până la această oră, Reinstein Media Management Germany a investit 3 milioane de euro. Investiţia totală se va ridica, în cele din urmă, la 5 milioane de euro. Pe lângă acest fapt, suntem asistaţi de un grup de specialişti de la N24, cea mai importantă televiziune de ştiri din Germania. Şi asta fără să mai vorbim că directorul de proiect este George Orbean, omul care, spre deosebire de mulţi „teoreticieni” ai tv, a pus pe picioare mai multe televiziuni din România.

- La Chişinău mai apare o televiziune ştiri. Nu e mult pentru R. Moldova? Două televiziuni de ştiri e mult pentru România cu 22 milioane de oameni, darămite pentru Basarabia cu 2 milioane…Nu vă temeţi de concurenţă?

- Să vă spun ceva despre concurenţa asta. Tot aşa mă speriau unii acum opt-nouă ani, când la Chişinău venise un ziar bucureştean. Cu bani mulţi, de au furat toţi ziariştii buni, cu tipar color, cu preţ de vânzare de două ori mai mic decât al nostru… Şi la ce le-a folosit? Peste un an şi-au strâns catrafusele şi au plecat acasă. Noi, însă, am rezistat şi am devenit lideri pe piaţa media de la noi. Lideri autentici, şi nu declaraţi. Puteţi să consultaţi tirajele ca să vă convingeţi de acest lucru. Aşa e şi cu televiziunea – noi nu ne grăbim nicăieri, fiindcă suntem acasă. Nu ne sperie miliardele nimănui, fiindcă ştim să ne facem meseria mai bine ca alţii şi numai telespectatorul va decide cine este şi cine nu este favoritul publicului.

Interviu realizat de Cristina BACIU

Sursa: http://www.jurnal.md

Print