FroSat >> Noutati >> Sumar de noutati

[14.01.2010] Moldova va deveni utilizatoare a noii tehnologii WiMAX

Ministerul Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicaţiilor al Republicii Moldova intenţionează pe parcursul anului 2010 să implementeze o tehnologie nouă de comunicaţii electronice - WiMAX, elaborată cu scopul furnizării comunicaţiilor universale fără fir pe distanţe lungi cu o viteză sporită.

Lansarea tehnologiei WiMAX va asigura un acces sporit la serviciile de comunicaţii electornice pentru populaţia Moldovei prin intensificarea concurenţei pe piaţa comunicaţiilor electronice din Republica Moldova şi, respectiv, micşorarea preţurilor la aceste servicii.

Noua tehnologie WiMAX este o abreviere de la Worldwide Interoperability for Microwave Access. Este o tehnologie wireless bazată pe standarde, care furnizează conexiuni de mare viteză, inclusiv la Internet, pe distanţe lungi. Astfel, în spaţii deschise tehnologia WiMAX poate oferi acces wireless la distanţe de pînă la 50 de kilometri, la viteze de 50-70Mbs.

Moldova ar putea avea numeroase avantaje prin utilizarea tehnologiei WiMAX, datorită costurilor reduse ale infrastructurii necesare şi ariei largi de acoperire. Avînd în vedere faptul că răspîndirea beneficiilor societăţii informaţionale depinde tot mai mult de disponibilitatea accesului la Internet în bandă largă în rîndul cetăţenilor şi companiilor, utilizarea sporită a serviciilor de comunicaţii în bandă largă a fost identificată drept un obiectiv major al activităţii viitoare.

Prin saltul de la banda de 1-2 Mbs la 50-70 Mbs şi prin nativitatea comunicaţiei de date ca protocol principal, tehnologia Wimax oferă condiţii pentru cercetarea şi realizarea de noi servicii ce nu pot puse în practică cu tehnologiile curente de transmisie de date.

Asemenea tehnologii sînt implementate deja în mai multe ţări de pe glob, printre care - SUA, Canada, Suedia, Irlanda, Finlanda, Marea Britanie, Franţa, Grecia, Ungaria, Spania, Austria, Coreia de Sud, Australia, China, Georgia, Ucraina, ş.a.

Sursa: http://www.mtic.gov.md

Print