FroSat >> Noutati >> Sumar de noutati

[04.07.2008] Activitatea CCA în 2007 a fost criticată de Parlament

2008-07-04/07:27 Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) a prezentat în Parlament vineri, 4 iulie, raportul cu privire la activitatea instituţiei în anul 2007. Activitatea CCA a fost criticată atât de deputaţi din opoziţie, cât şi de către Comisia parlamentară pentru cultură, ştiinţă, învăţământ, tineret, sport şi mijloace de informare în masă. Ca urmare a adoptării unei hotârâri a Parlamentului, CCA urmează să analizeze propunerile înaintate de către deputaţi şi să elaboreze în termen de 2 luni un program de măsuri în vederea optimizării activităţii sale, precum şi a tuturor instituţiilor audiovizualului din R. Moldova, transmite Info-Prim Neo.

Preşedintele CCA, Gheorghe Gorincioi, a declarat că în 2007 principalele sarcini ale CCA au fost implementarea noului Cod al Audiovizualului şi încurajarea armonizării instituţiilor audiovizualului autohton la standardele comunitare. În acest scop, au fost organizate şedinţe publice, organizate concursuri pentru utilizarea frecvenţelor radio şi a canalelor TV, eliberate licenţe de emisie şi autorizaţii de retransmisie, monitorizate programe radio şi TV, sancţionaţi radiodifuzori pentru abateri de la prevederile Codului Audiovizualului etc.

Comisia parlamentară de profil a apreciat că CCA depune anumite eforturi în apărarea valorilor democratice, a echilibrului şi pluralismului politico-social, a liberei recepţionări a serviciilor de programe. „Există, totuşi, unele aspecte cărora CCA deocamdată nu le acordă atenţia cuvenită”, a declarat preşedintele Comisiei, Vladimir Dragomir. Deputatul s-a referit la Strategia de acoperire a teritoriului naţional cu servicii de programe audiovizuale (2007-2009), elaborată în urma raportului CCA pentru anul 2006, conţinutul căreia „poartă în mare parte un caracter declarativ”. CCA ar trebui să procedeze la o analiză şi mai serioasă a calităţii emisiunilor instituţiilor audiovizualului, începând cu cele ale IPNA „Teleradio-Moldova” şi terminând cu cele locale. CCA aplică sancţiuni sporit, iar radiodifuzorii continuă să încalce legea. Prea puţin se face pentru protejarea drepturilor de autor şi conexe, constată Comisia.

Deputaţi din opoziţie au acuzat că CCA este în serviciul partidului de guvernământ. „CCA rămâne în continuare un instrument politic de luptă contra tuturor mass-media care gândeşte altfel decât guvernarea comunistă”, a menţionat deputatul Alianţei „Moldova Noastră”, Leonid Bujor. „CCA transformă concursul pentru acordarea frecvenţelor radio şi TV într-o farsă politică, deciziile fiind luate cu mult înainte de către reprezentanţii comuniştilor şi ai sateliţilor lor în CCA. Şi mai grav este faptul că, CCA nu stabileşte clar criteriile de departajare pentru participanţii la concurs şi nu motivează deciziile sale”, a declarat deputatul neafiliat Vlad Filat.

În replică, Gheorghe Gorincioi, a spus că “CCA nu este influenţată politic de nici o formaţiune şi nu face jocul unor radiodifuzori”. “Pe parcursul anului 2007, au fost aplicate sancţiuni pentru lipsa de pluralism politic posturilor Moldova-1, Radio Moldova, NIT, Antena C, dar nu şi radio Vocea Basarabiei, pe care opoziţia o consideră democratică, la care au fost depistate aceleaşi derogări”, a motivat preşedintele CCA.

La 1 ianuarie 2008, în R. Moldova activau 267 deţinători de licenţă în domeniul audiovizualui. Din 30 de studiouri de televiziune, şase activează în Chişinău, 21 în centrele raionale şi trei în sate. Din 29 posturi de radio locale,18 sunt situate în Chişinău şi 11 în alte regiuni ale republicii.

Sursa: http://info-prim.md

Print