CANALE TV SATELIT IPTV FORUMURI
ðóññêèé romana english 





[29.01.2010] Jurnal de Chișinău: Asaltul Antenei Publice

TELERADIO MOLDOVA // Opt favoriţi pentru conducerea TRM

Lupta pentru funcţiile de conducere la compania publică „Teleradio Moldova” a început. 27 de candidaţi s-au înscris la concurs pentru suplinirea funcţiilor de preşedinte, director al radiodifuziunii şi director al televiziunii IPNA Compania „Teleradio Moldova”. Candidaţii sunt mai diverşi ca niciodată: de la cunoscuţi protestatari şi actori de teatru până la directori de posturi de radio şi decani de facultăţi. Şi, după cum e tradiţia, competiţia are opt favoriţi. Bătălia cea mare se va da între aceştia.

Favoriţii competiţiei

Miercuri seara, a expirat termenul de depunere a dosarelor de participare la concursul anunţat de Consiliul de Observatori al „Teleradio Moldova” (TRM) pentru ocuparea fotoliilor de preşedinte al companiei publice, de director al postului public de televiziune şi de director al postului naţional de radio. După cum era de aşteptat, cele mai multe cereri la concurs au fost depuse în ultimele ore. Tot atunci au apărut şi numele favoriţilor competiţiei (cu toate că despre unele dintre aceste nume se vorbeşte la Chişinău de mai mult timp – n.r.). Aşadar, potrivit surselor noastre, cele mai mari şanse pentru a ajunge la cârma TRM le au Constantin Marin, decanul facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la USM, şi Valentina Ursu, jurnalistă la postul de radio ”Europa Liberă”. Lupta pentru funcţia de director la ”Moldova 1” se va da, cel mai probabil, între jurnaliştii Valeriu Frumusachi şi Mircea Surdu, iar fotoliul de director al Radio Moldova va fi disputat de jurnaliştii Vlad Ţurcanu, fost membru al CCA, şi Alexandru Dorogan, preşedinte al Asociaţiei Presei Electronice.

Imagine şi experienţă

Numele şi activitatea acestor persoane sunt cunoscute în linii generale publicului larg. Totuşi, vor fi ei capabili să facă ”ordine” la TRM? Constantin Marin are o imagine bună în societate. Este doctor habilitat în ştiinţe politice şi doctor în istorie. În 2004, a fost expert al Consiliului Europei în problemele libertăţii de exprimare din partea RM. Până în 2009, a fost expert al Asociaţiei Presei Electronice, iar din 2009 şi până în 2010 – membru al Senatului Centrului pentru Jurnalism Independent. Totuşi, Marin nu a mai lucrat de mult în audiovizual (în anii 1977-1981, a fost redactor la Radio Moldova, iar între 1992 şi 1994 a fost redactor-şef al redacţiei Radio Moldova Internaţional). În schimb, contracandidata lui, Valentina Ursu, are o bogată experienţă jurnalistică. Timp de 16 ani ea a lucrat la Radio Moldova, ajungând în funcţia de director al departamentului ”Actualităţi”. Dar Valentina Ursu a fost şef ”pe ştiri” la Radio Moldova pe timpul guvernării comuniste (până în anul 2004 – n.r.) şi, la indicaţiile ei, spun unii dintre foştii ei colegi, au fost concediaţi mai mulţi profesionişti de la radio. În legătură cu acest concurent ţinem să mai amintim un episod recent. Când, primăvara trecută, Vladimir Voronin i-a reproşat Valentinei Ursu: ”Valea, tu m-ai trădat de trei ori!”.

Surdu versus Frumusachi

Nu e mai simplă situaţia nici cu candidaţii pentru funcţia de director la tv. Mircea Surdu, producătorul şi moderatorul talk-showului ”Bună seara” de la Moldova 1, lucrează în televiziunea publică de 24 de ani, dar nu a ocupat niciodată funcţii administrative. Dar, fără abilităţi manageriale, nu poţi conduce o asemenea ”hurdughie” precum este Moldova 1. Valeriu Frumusachi are aceste abilităţi. Or, a fost vicedirector al Moldova 1 până în 2004, iar din 1995 până în 2000 a fost director al studioului privat ”Catalan TV”. Totuşi, noi, jurnaliştii, ne mai amintim că, în 2006-2008, Frumusachi a fost membru al CCA şi a votat pentru retragerea licenţei de emisie postului românesc de televiziune TVR1. Un lucru care îi uneşte pe cei doi candidaţi este că ambii au fost decoraţi cu înalte distincţii de stat de Vladimir Voronin. Frumusachi a primit ”Meritul Civic” în 2003, iar Surdu a devenit ”Om Emerit” în 2008.

Josan, Bunduchi şi Gherasim nu au candidat

Candidatul pentru funcţia de director al Radio Moldova, Vlad Ţurcan, are o experienţă bogată în domeniul radiodifuziunii, mai puţin în funcţii de conducere a unor posturi de radio. Cel de-al doilea favorit pentru fotoliul de şef la radio, Alexandru Dorogan, în schimb, a mai fost director la Radio Moldova şi vicepreşedinte al TRM în perioada 1991-1997.

Menţionăm că cei trei candidaţi pe care foştii jurnalişti de la TRM i-au propus în cadrul unei scrisori deschise publicate marţi în Jurnal de Chişinău (Efim Josanu – preşedinte al TRM, Arcadie Gherasim – director la „Moldova 1”, Ion Bunduchi – director al Radiodifuziunii Naţionale – n.r.), nu s-au înscris la concurs. Contactat de JURNAL, Gherasim ne-a declarat că nici nu s-a gândit să-şi depună candidatura, dar dacă ar fi făcut-o nu crede că ar fi avut şanse să fie ales. În plus, susţine Gherasim, nu e exclus că există deja nişte aranjamente în legătură cu cele trei funcţii-cheie de la TRM.

Dacă a avut sau nu dreptate Gherasim vom afla abia peste o săptămână.

Iată candidaţii la TRM!

Pentru funcţia de preşedinte al „Teleradio Moldova” concurează 14 candidaţi: Ghenadie Brega, Oleg Brega, Aurelian Lavric, Lilian Cibotaru, Constantin Marin, Alexandru Grosu, Alexandru Osadcenco, Oleg Grajdean, Ludmila Barba, Boris Postovan, Valeriu Saharneanu, Valentina Ursu, Nicu Scorpan şi Alexandru Dorogan. Director la postul public de televiziune îşi doresc să ajungă Ghenadie Brega, Aurelian Lavric, Gheorghe Ciubotaru, Oleg Grajdean, Ecaterina Stratan, Alexandru Grosu, Gheorghe Bârsan, Mircea Surdu, Mihail Mihailov, Valeriu Frumusachi, Angela Sîrbu, Nicu Scorpan. Iar director la Radio Moldova vor să devină Oleg Brega, Serghei Scânteian, Eduard Maciac, Oleg Grajdean, Vlad Ţurcanu, Ecaterina Stratan, Ion Mazur, Alla Marin, Alexandru Dorogan, Angela Sîrbu.

Sondaj

Se vor face sau nu aranjamente algoritmice la desemnarea conducerii TRM?

JURNAL a solicitat opinia mai multor politicieni şi jurnalişti la această întrebare.

Dumitru Diacov, deputat PD: „Nu ne vom implica”

„Legea spune clar – nu partidele decid cine să conducă la TRM. Noi ne dorim o televiziune liberă şi independentă, de aceea nu ne vom implica în procesul de desemnare a conducerii companiei. Mai ales că nici nu avem posibilitate să o facem.”

Alexandru Tănase, ministru al Justiţiei (PLDM): „Trebuie angajate persoane apolitice”

”Sper să nu se facă aranjamente algoritmice. La TRM trebuie angajate persoane apolitice şi profesioniste, care să poată scoată compania din criza în care se află. Avem nevoie de persoane abile şi bine pregătite pentru a face ordine la TRM.”

Anatol Onceanu, viceministru de Stat (AMN): „Simpatie şi respect reciproc”

”Nu algoritmul trebuie să conteze în acest caz, ci profesionalismul candidaţilor. Evident, avem simpatie şi respect pentru mulţi dintre candidaţi şi această simpatie este reciprocă, dar acesta va fi criteriul de bază.”

Victor Stepaniuc, deputat independent: „Aranjamentele deja s-au făcut”

„Sunt convins că desemnarea conducerii TRM se va face în baza unor aranjamente algoritmice. Clasa politică din R. Moldova tot timpul a făcut aranjamente în situaţii similare. În lista candidaţilor sunt mai multe persoane legate de anumite partide şi doar foarte puţine persoane apolitice. Eu cred că aranjamentele deja s-au făcut.”

Angela Aramă, jurnalist, coautor al Codului Audiovizualului: „Eu nu cred că nu se fac presiuni”

„La nivel teoretic, lucrurile nu s-au schimbat. Conducerea TRM e desemnată prin ingerinţe politice. În contextul acestui concurs, partidele aflate la guvernare cu siguranţă vor încerca să-şi plaseze simpatizanţii, dar nu asta este cea mai mare problemă. Eu m-aş bucura dacă acolo ar ajunge profesionişti care ştiu să facă televiziune echidistantă.”

Nadin Gogu, director interimar, Centrul pentru Jurnalism Independent: „Să le dăm credit de încredere”

„Ca în oricare procedură de acest fel, există desigur un risc ca astfel de aranjamente să aibă loc. Dar am dori totuşi să le acordăm credit de încredere noilor membri ai Consiliului de Observatori, în speranţa că aceştia nu se vor lăsa ghidaţi de „indicaţii” şi vor vota pentru oameni noi, fără vreo afiliere politică cu foştii sau actualii guvernanţi, buni profesionişti, doritori şi capabili să reformeze audiovizualul public.”


Mariana RAŢĂ

Sursa: http://www.jurnal.md

Print
 

Noutati:

Íå íàéäåí ìàòåðèàë ñîãëàñíî êðèòåðèþ!



NOUTATI ASEMANATOARE...

[18.02.2020] Primul Canal de Televiziune Creștin-Ortodox din Republica Moldova NIKA TV a primit Licența de la CA

[04.12.2010] Jurnalistul Vitalie Călugăreanu va realiza emisiunea "Logica Puterii" la postul TV7

[13.03.2010] Licenţele de utilizare a resurselor limitate pot fi cesionate unor terţi de pe piaţa de comunicaţii electronice

[26.02.2010] TRM caută redactor-prezentator la Radio Moldova şi director al Departamenturlui Actualităţi la TV "Moldova 1"

[23.02.2010] Angela Sârbu: „Vreau să pun umărul la reformarea TRM”

[20.02.2010] Angela Sârbu este noul director al Moldova 1

[15.02.2010] Curtea de Apel a decis: CO poate să aleagă noul director „Moldova 1”

[06.02.2010] Alexandru Dorogan este noul director al Radio Moldova

[04.02.2010] Preşedintele TRM va fi ales vineri

[04.02.2010] CCA ACUZĂ INSTANŢELE DE JUDECATĂ DE IMIXTIUNE ÎN ACTIVITATEA CONSILIULUI

[04.02.2010] CCA va ataca la CEDO instanţele judecătoreşti din Moldova

[04.02.2010] CO a suspendat concursul privind numirea noul director de la Moldova 1

[27.01.2010] 27 de candidaturi pentru conducerea „Teleradio-Moldova"

[26.01.2010] Nu prea sunt doritori sa preia sefia „Teleradio-Moldova”

[13.01.2010] „Teleradio-Moldova” anunţă concurs pentru suplinirea funcţiilor de preşedinte, director al radiodifuziunii şi director al televiziunii
 
NOUTATI RECENTE...

[18.02.2020] Primul Canal de Televiziune Creștin-Ortodox din Republica Moldova NIKA TV a primit Licența de la CA

[11.11.2018] ”Orhei TV” și ”Televiziunea Centrală”, lansate în Orhei!

[07.02.2018] Convertoare pentru televiziunea digitală terestră vor fi oferite gratuit familiilor defavorizate

[07.02.2018] TVR MOLDOVA, singurul post de televiziune din Republica Moldova care va transmite Jocurile Olimpice de Iarnă 2018

[05.01.2018] Când va fi lansat ultimul sezon al serialului "Game of Thrones". Anunţul HBO

[27.07.2017] Realitatea TV își suspendă activitatea

[03.11.2016] În Moldova a fost lansată Televiziunea Digitală Terestră: primele 8 programe pot fi recepționate de 80% din populație

[18.05.2016] MediaRing cu Vasile Botnari, ministrul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor

[29.04.2016] Compania „Teleradio-Moldova” a obţinut licenţa pentru Moldova 2

[01.04.2016] Consiliul Coordonator al Audiovizualului s-a întrunit astăzi, 01 aprilie 2016, în şedinţă publică, în cadrul căreia a desfăşurat bilanţul Concursului pentru suplinirea capacităţii disponibile a Multiplexului A
Rambler's Top100 Rambler's Top100
: Home :: Articole :: Satelit :: Forumuri :: Canale :: Terestrial :: IPTV :: Noutati :: Contacte :