FroSat >> Noutati >> Sumar de noutati

[03.04.2007] Audiovizualul moldovenesc, un protectorat rusesc

Strategia de acoperire a teritoriului RM cu servicii de programe audiovizuale creează condiţii favorabile de reformare a audiovizualului, dar pentru a realiza aceste obiective este necesar un efort deosebit şi consecvenţă atât din partea CCA, a societăţii civile, cât şi din partea conducerii politice, a declarat ieri Constantin Pârţac, expert în domeniu, în cadrul dezbaterii publice referitor la Strategie.

Potrivit lui, pe durata realizării acestei Strategii ar putea apărea şi situaţii de conflict, chiar proteste, iar dacă CCA nu va fi susţinut şi vor fi admise cedări, nu se va ajunge ca acest document să devină realitate. Deşi au fost acordate peste 240 de licenţe de emisie, cetăţeanul RM rămâne în principiu neinformat, realităţile politice - în ansamblu sau la nivel local - nu sunt mediatizate îndeajuns, nu sunt supuse dezbaterilor politice, iar patrimoniul cultural-lingvistic al RM nu găseşte niciun sprijin în audiovizualul zis naţional, a mai declarat Pârţac. Din anumite puncte de vedere, audiovizualul din RM poate fi considerat un protectorat rusesc şi aceasta ştirbeşte din independenţa statului, din securitatea şi demnitatea sa. În plus, audiovizualul s-a dezvoltat sub influenţa unor presiuni politice şi a „cumătrismului”, susţine expertul. Astfel, este inexplicabilă situaţia când un post TV deţine 14 frecvenţe, dar nu şi-a schimbat nici formatul, nici grila şi nici nu şi-a extins volumul de emisie. Totodată, există două posturi care produc 100% producţie naţională şi ele împart o singură frecvenţă, a conchis Pârţac.

Strategia de acoperire a teritoriului RM cu servicii de programe audiovizuale are drept scop susţinerea procesului democratic în RM prin contribuţia la asigurarea efectivă a dreptului universal al fiecărui cetăţean de a primi şi răspândi informaţii, inclusiv prin intermediul programelor audiovizuale.

(După Info-Prim Neo)

Sursa: http://www.timpul.md

Print