FroSat >> Noutati >> Sumar de noutati

[10.01.2007] A fost lansat postul TV Moldova-Internaţional

2007-01-10/14:45 Compania „Teleradio-Moldova” (TRM) a lansat postul TV Moldova Internaţional, care este primul canal de televiziune din R. Moldova cu acoperire internaţională şi emisie prin satelit.

Ilie Teleşcu, preşedintele TRM, a declarat miercuri, 10 ianuarie, în cadrul unei conferinţe de presă că încercarea de a lansa canalul TV Moldova Internaţional a fost făcută încă în anul 2003, dar a fost un început care nu şi-a găsit continuare. Potrivit lui, misiunea şi scopul acestui canal este de a penetra spaţiul informaţional internaţional, de a promova imaginea R. Moldova, valorile culturale, spirituale moldoveneşti; crearea unei punţi informaţionale între RM şi conaţionalii aflaţi peste hotare. Teleşcu a exprimat speranţa că acest canal îşi va găsi un loc în inimile telespectatorilor străini care doresc să cunoască R. Moldova.

Ludmila Barbă, directorul Departamentului TV Moldova Internaţional, a spus că pentru început vor fi difuzate 2 ore de emisie, repetate de 12 ori în 24 de ore, 7 zile pe săptămână. În cadrul acestor 2 ore, va fi difuzat un buletin de ştiri, precum şi unele emisiuni. Dintre acestea, 20-30% vor constitui producţie proprie, iar restul - preluări de la Moldova 1. Grila de programe va conţine şi emisiuni preluate de la Moldova 1 ca „Focus”, „Dor”, „La noi în sat” etc. De asemenea vor fi propuse şi emisiuni noi ca „Top 10 Moldova”, „Compatrioţii”.

Transmisiunea programelor va fi efectuată de compania franceză EUTELSAT, contra sumei de 90 mii de euro anual. Compania va mai achita câte 3,5 mii euro lunar ÎS „Radiocomunicaţii”, care va transmite semnalul la satelit. Guvernul a alocat în acest scop 1 milion de lei, iar restul cheltuielilor va fi efectuat din bugetul TRM (care pentru acest an este de 51 milioane de lei). Aria de acoperire a postului include Europa de Vest şi de Est, vestul Rusiei, nordul Africii şi insula Madagascar, precum şi câteva state din Orientul Apropiat.

TRM a fondat în anul 1992 Radio-Moldova Internaţional, care în prezent poate fi audiat doar prin internet. Potrivit lui Teleşcu, transmisiunea prin eter este costisitoare şi puţin eficientă.

Sursa: http://info-prim.md

Print