FroSat >> Noutati >> Sumar de noutati

[15.11.2006] Jazeera International

Filiala in limba engleza a postului arab de stiri Al-Jazeera va incepe sa emita de maine, 15.11.2006, dupa ce lansarea prevazuta initial pentru 2005 a fost amanata mai mult de un an.

Inceperea transmisiunilor la nivel global este asteptata cu interes, dupa ce promotorii proiectului au anuntat ca vor sa intre in competitie cu marile televiziuni cu stiri in flux continuu, ca BBC World si CNN International.

In prima faza, Al-Jazeera International va emite doar 12 ore pe zi, urmand sa treaca la 24 din 24 pe 1 ianuarie 2007. Directorul general
Al-Jazeera Satellite Network, Wadah Khanfar, a confirmat formal lansarea versiunii internationale a postului la conferinta de presa prilejuita de a zecea aniversare a 'CNN-ului arab', la sfarsitul lui octombrie.

'Canalul-mama', Al-Jazeera in limba araba, cu sediul la Doha (Qatar), si-a dobandit celebritatea gratie acoperirii in exclusivitate a interventiei americane in Afganistan si a difuzarii casetelor video inregistrate de Osama bin Laden, liderul retelei teroriste
al-Qaida.

Patru centre la nivel mondial

Al-Jazeera International va debuta cu un program zilnic de 12 ore, ce va contine buletine informative, reportaje si analize. 'Lansarea canalului in engleza ofera sansa atragerii unei noi audiente, care e obisnuita sa auda termenul de Al-Jazeera, fara sa poata sa urmareasca programele noastre si fara sa inteleaga limba', a declarat Wadah Khanfar.

Postul international va avea patru sedii in toata lumea, la Doha, Kuala Lumpur, Londra si Washington, precum si birouri adiacente in mai multe orase de pe mapamond.

'Noul canal va aduce aceleasi stiri in premiera si stilul nostru echidistant de jurnalism, in spiritul Al-Jazeera, lumii anglofone', a explicat Khanfar profilul Al-Jazeera International.

Nigel Parsons, fostul director executiv al APTV, fluxul TV al agentiei de stiri americane Associated Press, a fost insarcinat cu partea manageriala a proiectului Al-Jazeera International.

'Constructia acestui canal TV in doi ani a reprezentat o provocare fantastica. Am avut parte de sustinerea retelei Al-Jazeera si toti cei care au fost implicati in proiect merita creditul care li se acorda', a spus acesta.

Lansarea Al-Jazeera International a fost amanata de doua ori din cauza unor probleme tehnice la toate cele patru centre internationale. Postul de stiri ar fi trebuit sa debuteze in aprilie 2005, dar lansarea a fost mutata in iunie si apoi noiembrie 2006.

Noul canal international de stiri va fi sustinut financiar de emirul Qatarului si va deveni prima retea TV care va transmite la nivel mondial in format 'high-definition' (HDTV).

RIVALI

Nume grele

Printre jucatorii de renume cu care se va lupta pe piata televiziunilor de stiri cu acoperire globala se numara BBC World ('atinge' 270 de milioane de familii din toata lumea) si CNN International (163 de milioane).

Previziunile pentru Al-Jazeera International, din momentul in care se va lansa, prin cablu, in Europa de Vest, Orientul Mijlociu, Malaysia si Australia, indica o acoperire de aproximativ 40 de milioane de camine din toata lumea. Inca nu a fost anuntat vreun acord cu un operator de cablu pentru Statele Unite.

Sursa: http://www.rdi-sat.com

Print