FroSat >> Noutati >> Sumar de noutati

[28.07.2006] PARLAMENTUL A ADOPTAT CODUL AUDIOVIZUALULUI IN LECTURA FINALA

Parlamentul de la Chisinau a adoptat in lectura a doua - finala - Codul Audiovizualului (CA) al R. Moldova, act legislativ care va reglementa activitatea institutiilor audiovizuale din tara.

In sedinta plenara a Parlamentului de joi, dupa dezbateri care au durat circa doua ore pe marginea proiectului de lege, 70 de deputati au votat „pentru”, iar 12 „impotriva”. Documentul a fost adoptat dupa ce liderii fractiunilor parlamentare s-au consultat intr-o pauza, fara ca sa fie anuntata ulterior intelegerea la care au ajuns pe marginea articolului prin care este stabilit numarul necesar de voturi al Parlamentului la aprobarea componentei Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA).

Presedintele Comisiei pentru cultura, stiinta, invatamant, tineret, sport si mijloace de informare in masa, Victor Stepaniuc, a anuntat in plenul sedintei plenare ca 80% din articolele proiectului au suferit modificari. Comisia a receptionat circa 170 de amendamente, in majoritate contractorii. Cele mai contradictorii articole din CA, pe parcursul elaborarii actului legislativ, au tinut de modul de formare a CCA, modul de constituire si functionare a conducerii Companiei publice „Teleradio-Moldova” (TRM), precum si functionarea institutiilor publice locale ale audiovizualului, a specificat Victor Stepaniuc.

Cele mai aprinse discutii s-au produs in plenul sedintei Parlamentului pe marginea modului de aprobare a componentei CCA si, in mod special, asupra numarului necesar de voturi ale Parlamentului pentru confirmarea membrilor CCA. Au starnit discutii incinse articolul care prevedere incorporarea institutiilor audiovizuale locale in Compania „Teleradio-Moldova”, precum si formarea Consiliului de Observatori (CO) a companiei publice. Cateva amendamente ale fractiunii de opozitie Alianta Moldova Noastra (AMN) referitor la aceste subiecte au fost respinse de majoritatea parlamentara.

Deputatul AMN, Anatol Onceanu, a cerut Legislativului ca dezbaterile de azi ale Parlamentului sa fie considerate de lectura intai, deoarece documentul a fost supus unor mari schimbari. CA din prima lectura a fost un esec total, fapt confirmat si de numeroasele obiectii, si recomandari ale expertilor internationali si societatea civila, a mai adaugat Onceanu.

Proiectul acestei multdiscutate legi a fost adoptata in prima lectura la 6 aprilie curent, fiind elaborata de catre deputati comunisti, crestin-democrati si democrati. Anterior, reprezentanti ai unor formatiuni politice, experti, jurnalisti, reprezentanti ai societatii civile au calificat documentul drept „unul de coloratura politica”.

Legea audiovizualului, care a fost substituita azi de Codul Audiovizualului, a functionat in R. Moldova din 1995.

Sursa: http://www.impact.md

Print