FroSat >> Noutati >> Sumar de noutati

[06.06.2006] Microbiştii moldoveni ar putea rămâne fără Mondiale

Deşi au mai rămas trei zile până la începutul Campionatului Mondial de fotbal din Germania, microbiştii din R. Moldova încă nu ştiu dacă vor putea urmări meciurile celei mai importante competiţii a „sportului-rege”. În programele TV pentru săptămâna aceasta, publicate în mass-media de la Chişinău, meciurile CM-2006 nu sunt incluse.

Pentru prima dată în ultimii 15 ani, posturile TVR1 şi “Pervîi canal” nu dispun de dreptul de a retransmite competiţia în R. Moldova. Potrivit lui Victor Bădulescu, directorul Întreprinderii de stat „Radiocomunicaţii”, programele acestor două posturi au fost transmise la Chişinău fără meciurile CM-2006, ceea ce se explică prin faptul că de data aceasta ele nu şi-au cumpărat dreptul de retransmitere pentru R. Moldova. În situaţia creată, singura fereastră spre terenurile de fotbal din Germania, în iunie curent, ar putea fi numai „Moldova 1”.

Suma pe care urmează să o plătească „Teleradio-Moldova” numai pentru transmitere este „enormă”, în opinia responsabililor companiei, şi „foarte mică”, după părerea Federaţiei Moldoveneşti de Fotbal (FMF) - între 100.000 şi 120.000 de euro. Iurie Opincă, şeful redacţiei sport a Companiei „Teleradio-Moldova”, ne-a comunicat că actualmente „se duc tratative pentru a asigura transmiterea competiţiei, însă rezultatul se va face cunoscut mâine sau poimâine. „Fiecare post de televiziune care doreşte să transmită competiţia urmează să negocieze cu Firma „Infront”, acreditată de FIFA cu transmiterea televizată a campionatului. Dacă vom reuşi să încheiem contractul cu „Infront”, microbiştii din RM vor putea urmări toate meciurile”, ne-a spus Opincă. El a dezminţit versiunea că „Moldova 1” ar putea să transmită numai o parte din meciuri, menţionând că, în cazul selectării meciurilor, preţurile dreptului de televizare vor creşte de două-trei ori.

Opincă este de acord că „Teleradio-Moldova” nu are condiţii suficiente pentru asigurarea calitativă a transmisiuni, deoarece comentatorii noştri îşi fac meseria în faţa televizoarelor şi nu pleacă la faţa locului, ca românii sau ruşii.

Pavel Ciobanu, preşedintele FMF, este convins că microbiştii moldoveni vor privi Campionatul Mondial la „Moldova 1” şi susţine că acesta e un pas foarte important şi reuşit pentru ţara noastră. „Unii oameni pot privi numai „Moldova 1” şi de aceea e bine că ne-am întors cu faţa la ei”, consideră Ciobanu. Fiind întrebat la ce post ar privi campionatul, dacă acesta ar fi transmis de TVR 1 şi „Moldova 1”, Ciobanu a optat pentru postul românesc, pentru că la el „sunetul şi imaginea sunt mai bune”. Pe de altă parte, Victor Pulbere, şeful Serviciului expertiză şi licenţiere al CCA, este de părere că „moldovenii vor rămâne fără fotbal”. El ne-a spus că microbiştii din RM vor avea la dispoziţie doar postul „Euro-sport” care nu va transmite meciurile în direct. Pulbere consideră că „Teleradio-Moldova” ar fi trebuit să adune câte un euro de la fiecare microbist şi să rezolve această problemă demult.

Campionatul Mondial de fotbal 2006, la care participă 32 de state ale lumii, îşi va da startul vineri, cu meciul Germania - Costa Rica din Grupa A, care va avea loc pe stadionul “Allianz Arena” din Munchen.

Pavel Păduraru,

TIMPUL

Sursa: http://www.timpul.md

Print