FroSat >> Noutati >> Sumar de noutati

[02.04.2010] Liderii pieţii de internet apreciază demonopolizarea traficului transfrontalier drept un eveniment istoric

Primele autorizaţii pentru desfăşurarea activităţilor de instalare, operare, gestionare, mentenanţă şi/sau lichidare a reţelelor de comunicaţii electronice la frontiera de stat a RM au fost eliberate companiilor Orange Moldova şi StarNet. Ministrul Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicaţiilor, Alexandru Oleinic şi conducătorii companiilor beneficiare de aceste drepturi au menţionat că acest eveniment este unul istoric, care va contribui la dinamizarea dezvoltării sectorului TIC din R. Moldova alături de alte acţiuni ale MTIC.

“Semnificaţia acestui eveniment este demonopolizarea schimbului de date cu reţelele transfrontaliere, care va conduce inevitabil la preţuri mai mici şi servicii de acces la Internet mai calitative. Pe lângă competiţia benefică, lansată între companiile private şi întreprinderea Moldtelecom, asistăm şi la securizarea, în sens de garantare, a accesului la Internet. Cu cât mai multe conexiuni vor fi construite cu atât mai înalt va fi nivelul de garantare a accesului”, a spus Ministrul Alexandru Oleinic. El a menţionat că acest pas este unul important pentru dezvoltarea sectorului TIC, una dintre puţinele soluţii pentru o creştere economică durabilă.

Sergiu Sâtnic, director ANRCETI, care a înmânat autorizaţiile directorilor celor două întreprinderi, a menţionat că prezenţa pe piaţă a încă două companii care au posibilitate de a aduce Internet de peste hotare, va conduce, inevitabil, la reducerea serviciilor de Internet pentru cetăţeanul de rând. „Toate acţiunile pe care le fac instituţiile statului şi companiile comerciale au scopul de a oferi servicii la un cost cât mai mic şi la o calitate cât mai înaltă”, a mai spus Sâtnic.

Ludmila Climoc, Directorul general Orange Moldova, a spus că, pentru compania pe care o conduce, „obţinerea autorizaţiei înseamnă sporirea calităţii serviciilor de Internet şi transport de date, instalarea unei concurenţe loiale, servicii mai sigure, mai fiabile”

Şi Alexandru Machedon, Directorul General al companiei StarNet, a declarat că „este un moment istoric, pe care îl aşteptam de mai mulţi ani. Acum ne vom conecta direct la reţeaua globală de Internet şi asta ne va permite să oferim servicii de internet la o viteză mai mare şi de o calitate mult mai înaltă. Serviciile de acces la internet vor fi mai mici, iar noi vom putea lucra cu operatorii mari la direct. Ne bucurăm că asistăm la demonopolizarea acestui domeniu”, a încheiat directorul StarNet.

Companiile Orange Moldova şi StarNet sunt primele care au beneficiat de autorizaţii pentru construirea, întreţinerea şi exploatarea reţelelor de comunicaţii electronice transfrontaliere. Până acum, singura companie care avea autorizaţie era Moldtelecom.

Reamintim că, anterior, subiectul asigurării traversării frontierei de stat a reţelelor de comunicaţii electronice a fost pus în discuţie în cadrul mai multor şedinţe organizate în cadrul MTIC, ca urmare a constrângerilor care erau la construcţia şi darea în exploatare a reţelelor de comunicaţii de trecere transfrontalieră pentru operatorii solicitanţi.

Sursa: http://www.mtic.gov.md

Print