FroSat >> Noutati >> Sumar de noutati

[16.12.2009] Locurile vacante de membru al CO au fost suplinite

Comisia parlamentară cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media a desemnat şase membri ai Consiliului de observatori (CO) al IPNA Compania „Teleradio-Moldova”. Aceştia urmează să fie prezentaţi Parlamentului la una din următoarele şedinţe, pentru a fi aprobate, transmite Info-Prim Neo.

Locurile vacante de membri ai CO vor fi suplinite de către Raisa Lozinschi-Hadei, jurnalist, Aurelia Peru-Balan, politolog, Eugeniu Rîbca, jurist, Viorica Cucereanu, jurnalist, Vitalie Ţapeş, regizor, şi Viorica Prodan-Meşină, jurnalist. Desemnarea candidaţilor a avut loc la şedinţa comisiei de profil de miercuri, 16 decembrie.

Mia întâi au fost audiaţi Raisa Lozinschi şi Alexandru Grosu, care au concurat pe un loc de membru al CO, după care au fost audiaţi ceilalţi zece candidaţi, aleşi iniţal de către Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA).

Şedinţa a început cu scandal deoarece o parte din membrii comisiei de profil, doi deputaţi neafiliaţi şi 3 deputaţi ai fracţiunii comuniste, au părăsit şedinţa. Aceştia cereau amânarea şedinţei pentru o săptămână, timp în care instanţa de judecată se va pronunţa asupra contestaţiei unui membru al CCA, Corneliu Mihalache, asupra concursului desfăşurat de CCA pentru suplinirea funcţiei de membru al CO.

ceilalţi membri ai comisiei au cerut consultaţia şefului direcţiei juridice a Aparatului Parlamentului, Ion Creangă, care a spus că şedinţa are loc legal şi poate continua.

În acelaşi timp, în lipsă de cvorum, membrii comisiei, deputaţi din cadrul Alianţei pentru Europeană, au decis să-l invite la şedinţă şi pe prim-ministrul R. Moldova, Vlad Filat, care fiind şi deputat, mai deţine şi funcţia de membru al comisiei de profil.

În timpul audierilor candidaţilor la funcţia de membru al CO, majoritatea au susţinut intenţia de a schimba formatul emisiunilor informative ale companiei publice a audiovizualului, astfel încât „telespectatorul să vizioneze mai des postul Moldova 1”.

Corina Fusu, preşedintele comisiei parlamentare, a spus că e timpul să se facă ordine la compania publică, iar CO, care nu mai este funcţional de aproape un an, să îşi reînceapă activitatea, ţinând cont de atribuţiile sale.

Sursa: http://www.info-prim.md

Print