FroSat >> Noutati >> Sumar de noutati

[24.08.2009] Semne de creştere pe piaţa telefoniei mobile

În primul semestru al anului curent, volumul total al vânzărilor pe piaţa telefoniei mobile a înregistrat, comparativ cu perioada similară a anului trecut, o creştere uşoară de 0,1% şi a constituit 1 mld. 377,1 mil. lei, iar vânzările în sectorul telefoniei fixe s-au redus cu 16,8% şi au alcătuit 927 mil. lei, arată date ale Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) privind situaţia pe aceste segmente de piaţă.

Semnele de creştere pe piaţa telefoniei mobile s-au prefigurat în trimestrul doi al anului curent. Dacă în primul trimestru vânzările în sectorul dat s-au redus, faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut, cu 3,17%, atunci în trimestrul doi acest indicator a sporit cu 2,97%. Pe piaţa telefoniei fixe cifra de afaceri, în primul trimestru, s-a micşorat cu 17,5%, iar, în trimestrul doi, - cu 16,2%. Urmare a acestor evoluţii, în trimestrul doi, venitul mediu lunar per utilizator (ARPU) în sectorul telefoniei mobile s-a majorat, faţă de primul trimestru, cu 15,68% şi a constituit 95,94 lei, iar în sectorul telefoniei fixe – s-a redus cu 4,63% şi a alcătuit 134,52 lei. Cel mai semnificativ ARPU pe piaţa telefoniei mobile – de 104,93 lei – a fost înregistrat de SA „Orange – Moldova”, iar pe cea a telefoniei fixe – de SA „MOLDTELECOM” cu 132,12 lei.

Datele Agenţiei relevă că, deşi trendul cifrei de afaceri pe piaţa serviciilor de telefonie mobilă şi a celor de telefonie fixă a fost diferit, numărul utilizatorilor acestor servicii a continuat să crească. Astfel, în trimestrul doi, numărul utilizatorilor serviciilor de telefonie
mobilă s-a majorat, faţă de primul trimestru, cu 3,77% şi a atins cifra de 2 mil. 672,7 mii, iar numărul abonaţilor telefoniei fixe a sporit cu circa 0,7% şi a alcătuit 1 mil. 128 mii. În sectorul telefoniei mobile cei mai mulţi clienţi – 1 mil. 766,4 mii – are SA „Orange – Moldova”, iar în sectorul telefoniei fixe - SA „MOLDTELECOM” cu 1 mil. 99,3 mii.

Specialiştii Agenţiei explică semnele de stagnare a pieţei serviciilor de telefonie fixă prin atingerea maturităţii acestei pieţe şi prin intensificarea fenomenului de migrare a traficului din reţelele fixe în cele mobile.

În prezent, pe piaţa telefoniei mobile activează patru furnizori: SA „Orange – Moldova”, SA „MOLDCELL”, SA „MOLDTELECOM” sub marca comercială „UNITE” şi „EVENTIS Mobile” SRL. Cea mai semnificativă cotă de piaţă, în funcţie de cifra de afaceri, - 73,5%- este deţinută de SA „Orange – Moldova”. Pe piaţa telefoniei fixe lucrează 21 de furnizori. Cel mai mare jucător pe această piaţă este SA „MOLDTELECOM”, care deţine o cotă de circa 98 %

Sursa: http://anrti.md

Print