FroSat >> Noutati >> Sumar de noutati

[01.08.2008] ANRCETI INVITĂ OPERATORII DE TELEFONIE MOBILĂ SĂ DEPUNĂ CERERI DE OBŢINERE A LICENŢELOR PENTRU FURNIZAREA SERVICIILOR 3G

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) a invitat cei patru operatori de telefonie mobilă să depună cereri de obţinere a licenţelor pentru utilizarea frecvenţelor şi canalelor radio, în scopul furnizării reţelelor şi serviciilor de comunicaţii mobile celulare de generaţia a treia (3G). Despre aceasta a comunicat, la briefing-ul de joi, 31 iulie, Sergiu Sîtnic, director al ANRCETI.
Sîtnic a precizat că invitaţia a fost făcută în temeiul hotărârilor de Guvern (nr.660 din 02.06.08 şi nr. 892 din 24.07.08) cu privire la implementarea serviciilor de comunicaţii mobile celulare de generaţia a treia, care stipulează că operatorii existenţi de telefonie mobilă pot beneficia, în cursul anului 2008, fără concurs, de câte o licenţă pentru utilizarea frecvenţelor şi canalelor radio, în scopul furnizării reţelelor şi serviciilor de comunicaţii 3G. Acestea vor fi acordate pe o perioadă de 15 ani, putând fi ulterior reînnoite în condiţiile legislaţiei în vigoare. Taxa pentru eliberarea licenţei constituie 8 mil. dolari SUA. Prin decizia sa, Guvernul a recomandat ANRCETI să elibereze, la solicitarea operatorilor, licenţele nominalizate în cursul anului curent.
În urma examinării acestei recomandări, Agenţia a decis să acorde licenţele, la cererea operatorilor, prin încredinţare directă. ANRCETI a primit un răspuns pozitiv la cererea sa adresată Ministerului Dezvoltării Informaţionale, prin care acesta îşi asumă obligaţia să pună la dispoziţia beneficiarilor de licenţe frecvenţele în banda de frecvenţe 1900-2025/ 2110-2200 MHz. Aceştia vor primi, de asemenea, condiţiile de licenţă, document care a fost elaborat şi aprobat de Agenţie după consultarea lui prealabilă cu cei patru operatori de telefonie mobilă.
Potrivit directorului Agenţiei, documentul obligă titularul de licenţă să lanseze serviciile 3G nu mai târziu de 1 august 2009. La finele primului an de operare de la lansarea serviciilor, titularul de licenţă urmează să asigure cu reţelele sale de telefonie 3G acoperirea municipiilor Chişinău şi Bălţi, în al doilea an de operare - mun. Comrat, centrele raionale Cahul, Orhei, Ungheni şi Soroca, în al treilea an - celelalte 29 de centre raionale. După trei ani de operare beneficiarul licenţei va asigura acoperirea teritoriului R. Moldova în funcţie de cererea de pe piaţă.
Sergiu Sîtnic a declarat că, la etapa definitivării condiţiilor de licenţă, toţi cei patru operatori de telefonie mobilă, în linii mari, le-au acceptat, practic ei sunt gata din punct de vedere tehnic să presteze asemenea servicii, fapt care ne face să credem că dânşii vor depune cereri de obţinere a licenţelor corespunzătoare. În alt context, Sîtnic a afirmat că piaţa de telefonie mobilă a R. Moldova a crescut suficient pentru acordarea acestor licenţe, accentuând că există premise reale pentru lansarea comercială a serviciilor 3G deja în anul curent. În prezent, cei patru operatori de telefonie mobilă au mai bine de 2 mil. 200 mii de clienţi şi credem că ei vor opta şi vor aprecia la justa valoare calitatea serviciilor 3G, în special videotelefonia şi accesarea Internet-ului de mare viteză de pe telefonul mobil, a estimat directorul ANRCETI. El a menţionat că tehnologia 3G va marca o etapă calitativ nouă în dezvoltarea comunicaţiilor electronice şi edificarea societăţii informaţionale în R. Moldova. Accesul mobil la Internet în bandă largă prin tehnologia 3G va stimula extinderea unor noi forme de prestare a serviciilor în multiple domenii: public, social, bancar, economic, etc., în special a celor furnizate la distanţă, în regim real de timp, a precizat Sergiu Sîtnic.
Conform datelor instituţiilor internaţionale de specialitate, la începutul anului 2008 peste 300 mil. de clienţi din diferite state utilizau serviciile 3G. Specialiştii în tehnologia 3G susţin că telefonia mobilă de generaţia a treia oferă servicii de voce de o calitate mult mai bună decât GSM şi îmbunătăţeşte în mod substanţial transmisiunea de date, ceea ce permite accesul la servicii suplimentare, precum ar fi videotelefonia, TV mobil, acces rapid la Internet, vizualizarea paginilor WEB, recepţia şi transmisia fişierelor multimedia de dimensiuni mari. Potrivit aceloraşi surse, telefoanele mobile ce funcţionează în reţelele 3G pot transmite datele cu o viteză de 40 de ori mai mare decât în cadrul reţelelor 2G/2,5G(GPRS/EDGE/CDMA 2000 1x).
În prezent, în R. Moldova activează trei operatori de telefonie mobilă în standardul GSM (Orange-Moldova, MOLDCELL şi EVENTIS) şi unul (UNITE) - în standardul CDMA 2000.

Sursa: http://anrti.md

Print