FroSat >> Noutati >> Sumar de noutati

[26.07.2008] „Teleradio-Moldova” şi „Teleradio-Găgăuzia” stagnează în procesul de raliere la standardele profesionale, arată rezultatele monitorizărilor

Instituţia publică naţională a audiovizualului (IPNA) Compania „Teleradio-Moldova” şi Instituţia publică regională a audiovizualului (IRPA) Compania „Teleradio-Găgăuzia” stagnează în procesul de raliere la standardele profesionale dictate de legislaţia audiovizuală şi de normele deontologice. Aceasta este concluzia inserată în raportul celor 10 organizaţii neguvernamentale de media şi din domeniul drepturilor omului care, sub egida Asociaţiei Presei Electronice (APEL), monitorizează implementarea Codului audiovizualului, transmite Info-Prim Neo.

Vasile State, coordonator de programe în cadrul proiectului a declarat miercuri, 24 iulie, în cadrul unei conferinţe de presă că cea de-a şasea monitorizare a programelor IPNA „Teleradio-Moldova” a relevat o înrăutăţire a situaţiei. Expertul nu exclude că aceasta se datorează apropierii de perioada electorală. Monitorii au constatat că la posturile publice a crescut considerabil cota ştirilor părtinitoare, a sporit proporţia ştirilor şi subiectelor cu caracter laudativ, fiind încălcat principiul echidistanţei şi imparţialităţii. Publicul este informat preponderent dintr-o singură sursă, de regulă oficială. Primelor trei persoane din stat le sunt oferite spaţii largi în subiecte, iar opiniile opoziţiei parlamentare şi extraparlamentare nu sunt oglindite.

O situaţie similară a fost atestată şi la „Teleradio-Găguzia”. Potrivit expertului Eugen Râbca, ştirile şi subiectele difuzate nu corespund încă rigorilor profesionale: majoritatea materialelor sunt realizate dintr-o singură sursă, nu este asigurat pluralismul de opinii, se menţine cota sporită a materialelor părtinitoare. Publicului i se oferă un volum redus de informaţie de interes local. Din grila emisiunilor radio au dispărut programele de actualităţi în limba română. Materialele critice, de problemă sau investigaţie lipsesc cu desăvârşire.

Monitorii au evaluat şi modul în care Parlamentul a examinat raportul de activitate în 2007 a Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA). Ei au ajuns la concluzia că legislativul a manifestat o atitudine formală şi lipsită de respect faţă de independenţa şi autonomia CCA. Potrivit lui Eugen Râbca, decizia Parlamentului de a obliga CCA să elaboreze un program de măsuri în vederea optimizării activităţii sale şi a tuturor instituţiilor audiovizuale a fost contrară legislaţiei în vigoare. O astfel de cerinţă putea fi condiţionată de respingerea raportului de către deputaţi, lucru care nu s-a întâmplat, explică expertul. Eugen Râbca este de părere că decizia poate fi considerată „o ingerinţă şi chiar cenzură în activitatea radiodifuzorilor şi CCA”.

De asemenea, monitorii au constatat că proiectul Caietului de sarcini al IPNA „Teleradio-Moldova” pentru anul 2009 este inacceptabil sub aspectul formei de prezentare a politicii editoriale. Monitorii solicită CCA să remită proiectul pentru redactări de fond, în special pentru a elimina riscurile de cenzură/autocenzură.

Proiectul „monitorizarea implementării Codului audiovizualului” este finanţat de către Fundaţia Soros Moldova şi are drept scop instituirea unui mecanism de supraveghere publică asupra modului în care este aplicată legislaţia audiovizuală din R. Moldova.

Sursa: http://info-prim.md

Print