FroSat >> Noutati >> Sumar de noutati

[30.06.2008] „Teleradio-Moldova” îşi măreşte bugetul

Consiliul de Observatori (CO) a aprobat, ca şi bază, proiectul de decizie privind bugetul IPNA Compania „Teleradio-Moldova” pentru anul 2009. La cifra iniţială, Valentin Todercan, preşedintele companiei, a propus să fie adăugate 20 mln. lei pentru achiziţii de utilaj. Astfel, bugetul „Teleradio-Moldova” pentru anul viitor se ridică la 127, 026 mln. lei, dintre care 110 mln. lei vor fi alocate din bugetul de stat.

Potrivit lui Todercan, suma de 16-17 mln. lei urmează să fie acoperită din veniturile comerciale ale companiei. Preşedintele „Teleradio-Moldova” a menţionat că banii din bugetul pentru anul viitor vor fi orientaţi pentru îmbunătăţirea programelor televizate şi radiofonice, creşterea volumului de emisie până la 24 de ore zilnic, asigurarea ponderii între producţia proprie şi achiziţiile externe de programe, retehnologizare prin digitalizarea în continuare a produselor TV şi radio. O prioritate a politicii economice a companiei este majorarea salariilor angajaţilor şi crearea condiţiilor de muncă adecvate pentru salariaţi.

Pentru 2008, executarea scontată a bugetului constituie aproximativ 148 mln. lei. Guvernul a alocat până în prezent circa 51 mln. lei. Todercan susţine că există un proiect înaintat în parlament care prevede ca autorităţile centrale să transfere până la sfârşitul anului curent încă 65 de mln., astfel încât, pentru anul 2008, guvernul acordă în total pentru „Teleradio-Moldova” o sumă de 116 mln. lei. Pentru acoperirea celorlalte cheltuieli, Compania dispune de 13 mln. lei din veniturile comerciale. „În aceste condiţii, pentru 2008 se înregistrează un deficit de aproximativ 20 mln. lei”, a menţionat Valentin Todercan.

În cadrul şedinţei trecute, membrii CO n-au votat şi caietul de sarcini, urmând ca modificările la acesta să fie discutate la următoarea şedinţă. Mai mulţi membri CO şi-au manifestat nemulţumirea faţă de modul în care este întocmit caietul de sarcini şi a repartizării banilor pe diverse capitole. IPNA „Teleradio-Moldova” trebuie să prezinte Ministerului Finanţelor documentul în cauză şi propunerea pentru bugetul din 2009 până la mijlocul lunii iulie curent. La şedinţă au fost prezenţi şapte din nouă membri ai CO. Au lipsit Veaceslav Ioniţă şi Igor Munteanu. În anul 2005 suma alocaţiilor bugetare a constituit 44.908 mii lei, în 2006 - 25.188 mii lei, iar în 2007 autorităţile centrale au alocat 62.159 mii lei. (Info-Prim Neo)

Sursa: http://www.timpul.md

Print