FroSat >> Noutati >> Sumar de noutati

[08.05.2008] Valeriu Saharneanu: Jurnaliştii trebuie să se consolideze împotriva Consiliului Coordonator al Audiovizualului

2008-05-08/06:00 Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) nu are dreptul moral de a gestiona presa electronică din R. Moldova, fiind un instrument al coaliţiei roş-oranj, un comando politic pentru a impune radiodifuzorilor frica de a promova informaţia, de a eluda dezbaterile de interes politic, au declarat joi, 8 mai, în cadrul unei conferinţe de presă co-fondatorii postului de radio „Vocea Basarabiei”, Valeriu Saharneanu şi Veaceslav Ţâbuleac, transmite Info-Prim Neo.

Potrivit lui Valeriu Saharneanu, „Vocea Basarabiei” a depus cereri de participare la concurs pentru a obţine 8 frecvenţe în bandă FM, argumentând prin faptul că postul de radio este independent, are un caracter informativ-analitic, promovează libertatea de exprimare, pluralismul de opinie şi este orientat spre toată populaţia R. Moldova.

Membrii CCA, susţine sursa citată, n-au luat în considerare nici unul din argumentele aduse, oferind la şedinţa din 7 mai, mai multe frecvenţe postului Antena C şi tocmai 5 frecvenţe în diverse localităţi unui post absolut necunoscut, „Radio 10”. Punerea în aplicare a unei frecvenţe costă aproape un milion de lei, spune Saharneanu.

Potrivit lui, spectacolul desfăşurat de membrii CCA sub bagheta preşedintelui Gheorghe Gorincioi, a fost un aranjament politic, distribuţia voturilor fiind prestabilită în favoarea pretendenţilor favorizaţi. „Prin acest comportament CCA se postează în afara legii, iar toate deciziile sunt un afront adus interesului public şi naţional şi vom face tot posibilul să facem cunoscute organizaţiile internaţionale cu activitatea diversionistă a lui”, a spus Valeriu Saharneanu, chemând jurnaliştii să se solidarizeze împotriva acestui CCA.

Veaceslav Ţâbuleac afirmă că în cadrul şedinţei, membrii CCA, care se pretind a fi profesionişti, au comis multiple încălcări ale legislaţiei în privinţa altor radiodifuzori. „Aceste persoane, care încercă să-şi creeze o afacere, să ofere locuri de muncă, sunt umiliţi de pretinşi jurnalişti ajunşi la CCA”, afirmă sursa citată. El spune că „acest tânăr comsomolist”, Cornel Mihalache, este un analfabet în ale presei electronice, un mincinos şi un bufon, care a făcut seara, la postul de radio „Europa Liberă”, declaraţii aberante şi mincinoase, susţinând că „Vocea Basarabiei” nu a beneficiat de frecvenţe noi fiindcă are prea multe şi nu reuşeşte să le gestioneze. De ani de zile „Vocea Basarabiei” solicită o frecvenţă la Chişinău, fiind la 7 mai a 26-a oară refuzat.

Cazul postului de radio „Vocea Basarabiei” şi încălcările flagrante ale legislaţiei, ale normelor de drept şi bunului simţ, crima CCA faţă de propriul popor, va fi discutat în instanţele de judecată din Moldova şi Sla CEDO, au declarat co-fondatorii.

Sursa: http://info-prim.md

Print