FroSat >> Noutati >> Sumar de noutati

[14.04.2008] Parlamentul a confirmat in functie noi membri ai CO si CCA

Parlamentul l-a confirmat vineri, 11 aprilie, pe regizorul Tudor Tataru in functia de membru al Consiliului de Observatori (CO) al institutiei publice nationale a audiovizualului Compania „Teleradio-Moldova” pentru o perioada de 4 ani. In cadrul aceleiasi sedinte Vitalie Tabunscic a fost confirmat in functia de membru al Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA), transmite Info-Prim Neo.

Confirmarea lui Tudor Tataru a fost sustinuta de votul necesar a trei cincimi din deputati, asigurat de fractiunea Partidului Comunistilor, cea a Partidului Popular Crestin Democrat si de cativa deputati neafiliati. Deputati din opozitie au criticat candidatura regizorului Tudor Tataru, in favoarea contracandidatului sau, juristul Vitalie Nagacevschi. Fractiunea Aliantei „Moldova Noastra” (AMN) a propus ca juristul sa fie prezent la sedinta in plen, alaturi de Tudor Tataru. Propunerea a fost respinsa de majoritatea parlamentara.

Mai multi deputati i-au reprosat lui Tataru ca a renuntat la ideile si optiunile sale politice in favoarea partidului de guvernamant. Deputatul AMN, Anatol Onceanu, a declarat ca l-a simpatizat candva pe acel Tudor Tataru care a fost combatant al Miscarii Nationale si a militat pentru limba romana si anticomunism, care a adus vin si placinte in Oraselul libertatii si umbla prin centrul Chisinaului cu „sicriul comunistului Victor Stepaniuc” (actualul viceprim-ministru – n.r.). Acum este un alt Tudor Tataru, care il lauda in presa si la TV pe acelasi Stepaniuc si pe presedintele Vladimir Voronin.

Deputatul AMN, Leonid Bujor, cat si presedintele Partidului National-Liberal, Vitalia Pavlicenco, au pus la indoiala ca regizorul va reusi sa fie un membru obiectiv si echidistant al CO, avand in vedere atacurile repetate ale lui Tudor Tataru la adresa diferitor reprezentanti ai opozitiei in iesirile TV si in presa scrisa.

Raspunsurile lui Tudor Tataru, formulate in stilul propriu umoristului, au starnit nemultumirea mai multor deputati, care au calificat atitudinea drept batjocoritoare si inadmisibila pentru dezbateri parlamentare. Tudor Tataru a asigurat ca este cel mai potrivit pentru functia de membru al CO, fiind regizor de film si TV, si ca va spune si in continuare verde in ochi ce crede despre fiecare politician. Tataru a confirmat ca este prieten foarte bun cu Victor Stepaniuc, „ca si cu toti oamenii de treaba”, a precizat el. Regizorul a mai spus ca toate acuzatiile la adresa lui au inceput dupa ce l-a gazduit la studioul „Buciumul” pe presedintele Vladmir Voronin. „Domnul Voronin este un om de treaba, un om bun”, a spus Tudor Tataru precizand ca a primit la „Buciumul” si alti demnitari.

Deputatul comunist Elena Botnarenco a declarat ca PCRM sprijina candidatura lui Tudor Tataru nu pentru ca acesta sustine comunistii, ci pentru ca este un profesionist. Deputata si-a exprimat surprinderea ca tocmai cei care au renuntat la ideile promovate in timpul URSS, il priveaza pe Tataru de dreptul de a-si schimba optiunile politice. Deputatul PPCD, Angela Arama, a remarcat ca se exagereaza importanta acestei confirmari in functie, pentru ca un singur membru nu poate influenta deciziile CO.

Tudor Tataru va ocupa locul Victoriei Musteata, care si-a dat demisia din functia de membru al CO in vara anului 2007. Tudor Tataru a activat in calitate de regizor la studioul „Moldova-Film”. Este director general al studioului de filme „Buciumul” si al Asociatiei de creatie „Buciumul”. Este presedinte al Uniunii Umoristilor si al Clubului de Aviatie, membru al Uniunii, Teatrale, Muzicienilor si Cineastilor.

In cadrul aceleiasi sedinte, Vitalie Tabunscic, confirmat in functie cu votul a 62 de deputati, a depus juramantul in calitate de membru al CCA. Vitalie Tabunscic este de specialitate filolog. Din 1994 a detinut functia de consultant principal la Comisia parlamentara pentru cultura, stiinta, invatamant, tineret, sport si mijloace de informare in masa. In 2003 a fost ales secretar al CO. Din 2007 a exercitat functia de vicedirector al televiziunii nationale, sef al Directiei programare, coordonare si emisie, sef al serviciului audit intern al Companiei „Teleradio-Moldova”.

Info-Prim Neo

Sursa: http://azi.md

Print