FroSat >> Noutati >> Sumar de noutati

[13.01.2008] Radiodifuzorii vor fi obligaţi să emită cel puţin 75% în limba de stat

2008-01-12/08:19 În anul curent, cota emisiei în limba de stat va constitui cel puţin 75% din volumul serviciilor de programe. O atare prevedere este stipulată în Strategia de acoperire a teritoriului naţional cu servicii de programe audiovizuale pentru anii 2007-2010, publicată în ultimul număr al Monitorului Oficial.

În conformitate cu Strategia, Compania „Teleradio-Moldova” urmează să constituie în 2008 al doilea canal TV şi post radio şi să înceapă achiziţionarea, şi difuzarea programelor produse de studiouri independente din ţară.

Potrivit documentului, frecvenţele pe care se va asigura emisia în limba de stat vor constitui 65% şi vor avea o acoperire teritorială corespunzătoare, unde locuiesc cel puţin 65% din populaţie.

Strategia are drept scop susţinerea procesului democratic în R. Moldova prin contribuţia la asigurarea efectivă a dreptului universal al fiecărui cetăţean de a primi şi răspândi informaţii, inclusiv prin intermediul programelor audiovizuale.

Printre obiectivele documentului figurează identificarea posibilităţilor de creare a 6 reţele naţionale de frecvenţe pentru radiodifuziune sonoră şi a 5 reţele naţionale de frecvenţe pentru radiodifuziune televizată; protejarea patrimoniului lingvistic şi cultural-naţional; asigurarea posibilităţii de acces la un standard minim de informare prin intermediilor serviciilor de programe oferite de către radiodifuzori; evaluarea periodică a pieţei de publicitate din RM în vederea stabilirii unor reguli echitabile de activitate şi de concurenţă loială pentru toţi radiodifuzorii; implementarea eşalonată a televiziunii şi radiodifuziunii digitale etc.

La 1 ianuarie 2007, în RM activau 245 deţinători de licenţă în domeniul audiovizualului, dintre care 44 în domeniul radiodifuziunii prin eter, 38 în domeniul televiziunii prin eter, 152 în domeniul televiziunii prin cablu, 10 în sistemul MMDS şi 1 în domeniul radiodifuziunii prin fir.

Sursa: http://info-prim.md

Print