FroSat >> Noutati >> Sumar de noutati

[07.12.2005] Presedintele Uniunii Jurnalistilor din Moldova sustine ca legislatia audiovizualului se incalca grav in tara

In republica se incalca grav legislatia privind mijloacele audiovizualului, a declarat presedintele Uniunii Jurnalistilor din Moldova, Valeriu Saharneanu, marti, in sedinta Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA), transmite Agentia INFOTAG.

Saharneanu a fost cofondator al companiei de televiziune 'Euronova', care efectueaza transmisia in unele retele locale din Moldova. La concursul pentru distribuirea frecventelor de televiziune, care a avut loc marti, 'Euronova' a cautat sa obtina extinderea emisiei, datorita canalului de 24 decimetri la Balti si de 43 decimetri - la Chisinau. Decizia adoptata de CCA insa, nu a fost in favoarea lui Saharneanu.

Presedintele Uniunii Jurnalistilor a declarat ca CCA incalca grav legislatia in vigoare si ca va ataca in instanta toate actiunile intreprinse de autoritate, pe care le-a calificat drept ilegale.

Saharneanu a mentionat, in special, ca, membrii CCA nu pot cumula functii pentru ca nu trebuie sa fie afiliati mijloacelor audiovizualului, iar presedintele holdingului NIT, Serghei Drobot, nu poate fi membru al CCA si participa la adoptarea deciziilor, pentru ca are atributie directa la postul de televiziune NIT si postul de radio 'Serebreannii dojdi', care fac parte din holding.

Drobot a respins aceste afirmatii facind trimitere la prevederile legislatiei prin care membrii CCA nu pot fi doar membri de partide politice. El a mai subliniat ca institutiile de presa mentionate si-au dovedit dreptul la functionare prin activitatea lor.

In replica, Valeriu Saharneanu a declarat ca CCA favorizeaza posturile care efectueaza retransmisie in detrimentul celor care incearca sa faca televiziune proprie.

Noi activam mai multi ani din mijloace proprii, pe cind NIT exista din contul lui Boris Birstein (cunoscut om de afaceri din Moldova, care a pus bazele holdingului NIT, dar in anul trecut l-a vindut si s-a stabilit acum in Canada - I). Acum Birstein nu mai este, dar umbra lui planeaza in aer, a spus Saharneanu.

In sedinta de marti postul de televiziune NIT care se extinde dupa ce si-a schimbat actionarii in anul trecut, a obtinut sapte frecvente noi diferite pe republica. Patru frecvente noi au fost acordate si postului de radio 'Serebreannii dojdi' care este parte din acelasi holding. Deciziile in privinta celor doua firme au fost adoptate cu votul a sase din sapte membri prezenti ai CCA. Presedintele CCA, Ion Mihailo, s-a pronuntat impotriva, iar doi membri au absentat de la sedinta. CCA adopta decizii cu 2/3 din voturile membrilor - sase din noua.

Trei frecvente au fost acordate companiei 'Tele-dixi' care retransmite postul rus de televiziune 'STS' in Moldova.

Concursul pentru canalul de 43 de decimetri a fost cistigat de compania 'Analitic Media Grup'. Agentia INFOTAG a mai relatat anterior ca in sedinta precedenta CCA i-a retras companiei licenta de retransmitere a postului de televiziune rus 'Pervii kanal' in a treia frecventa de stat. Acum aceasta decizie este obiectul unui proces judiciar.

INFOTAG

Sursa: http://www1.azi.md

Print