FroSat >> Noutati >> Sumar de noutati

[23.10.2007] Teleradio Moldova acuzată că 'mimează reforma'

Doi membri ai Consiliului de observatori al Teleradio-Moldova – organism de supraveghere al activităţii companiei - critică dur modul de administrare a televiziunii publice şi acuză actuala administraţie de 'trândăvie intelectuală' şi 'mimare a reformei'.

Cei doi membri ai Consiliului de observatori, Igor Munteanu şi Veaceslav Ioniţă, afirmă că la Teleradio-Moldova se înregistrează 'o criză profundă şi multidimensională'.

Saptămâna trecută, preşedintele companiei Teleradio-Moldova, Valentin Todercan, a prezentat consiliului de observatori noua concepţie de dezvoltare a posturilor publice de radio şi televiziune.

Ea prevede o reducere cu peste 28% a numărului de angajaţi, în special a personalului tehnic.

În acelaşi timp, administraţia îşi propune să majoreze de la şapte la 18 numărul orelor de emisie pe zi la postul de televiziune Moldova 1, şi de la 18 la 24 de ore la Radio Moldova.

Situaţie financiară proastă

Într-o analiză publicată pe pagina de internet a Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale Viitorul, Igor Munteanu şi Veaceslav Ioniţă afirmă însă că aceste sarcini 'nu se referă sub nici o formă la obiectivele formulate chiar în prima pagină a Concepţiei de dezvoltare.'

'Printre acestea, creşterea credibilităţii serviciilor publice, îmbunătăţirea calităţii programelor, consolidarea unor noi segmente de public şi creşterea managmentului eficient de producere şi gestionare a resurselor umane etc'.

În acelaşi timp, 'formarea bugetului Companiei Teleradio-Moldova rămâne în subordinea Guvernului. Ceea ce' - afirmă cei doi observatori – 'întăreşte subordonarea politică, anulează autoritatea Consiliului de observatori şi reduce la zero importanţa Codului audiovizualului'.

Ei constată o situaţie financiară proastă în cadrul Companiei şi lipsă de transparenţă la formarea grilei de salarizare. În acelaşi timp, in prezent nu ar exista o politică clară a Companiei cu privire la angajaţii săi.

O altă cauză a situaţiei financiare proaste din Companie, spun Igor Munteanu şi Veaceslav Ioniţă, ţine 'de lipsa de măsurare sistematică şi credibilă asupra preferinţelor telespectatorilor, păstrarea în grila de emisie a unor programe perimate, perpetuând materiale şi filme din epoca sovietică de proastă faimă, sub pretextul lipsei de resurse pentru achiziţionarea de produse cinefile, care ar creşte audienţa.', constată cei doi observatori într-o analiză a activităţii Companiei Teleradio-Moldova.

'Creşterile succesive de finanţare suplimentară' – care se observă, potrivit domnilor Munteanu şi Ioniţă, în anii electorali – 'nu influenţau în mod neapărat şi calitatea programelor difuzate, ci mai degrabă costurile exagerate ale administrării şi managmentului acestei companii de stat.'

Audienţă şi reclame puţine

Potrivit analizei lor, 'în anul 2001, bugetul Companiei constituia 27,5 milioane de lei, după care urmează un salt brusc în anul 2003, atunci când bugetul ajunge la 41 de milioane de lei.'

'În anul 2004, remarcăm o diminuare în termeni absoluţi a bugetului, iar în anul 2005, bugetul companiei creşte din nou – la 44, 5 milioane de lei. În 2006 intervine o nouă scădere a finanţării de la bugetul public, pentru ca în anul electoral 2007 să observăm o creştere de până la 51,5 milioane de lei.'

'Ponderea cheltuielilor pentru funcţionarea Companiei „Teleradio-Moldova' a scăzut constant, de la 0,93% în 2002, la 0,4%, cât este prognozat pentru 2008.'

În acelaşi timp, 'având cea mai vastă acoperire teritorială (audienţă tehnică), Compania este clar devansată de majoritatea posturilor private de TV (fără finanţare bugetară) la capitolul „atragere de resurse din publicitatea comercială.'

Potrivit celor doi observatori în Consiliul de observatori al TRM, 'piaţa de publicitate din Republica Moldova reprezintă, în acest moment, potrivit unor estimări independente, circa 250-400 de milioane de lei anual, din care Teleradio-Moldova reuşeşte să atragă doar opt milioane de lei.”

În acelaşi timp, 'având o acoperire tehnică de 92%, TRM nu obţine decât 4,7% din audienţa telespectatorilor, având o performanţă de 4 ori mai mică decât ORT.', se mai spune în analiza celor doi membri ai Consiliului de observatori al Teleradio Moldova.

Dar cum răsopunde Valentin Todercan acestor critici?

Sursa: http://www.bbc.co.uk

Print