FroSat >> Noutati >> Sumar de noutati

[10.08.2007] Eu sunt cu tine, deci EU TeVăd. „O televiziune nouă vine cu noi feţe”

Se spune că viitorul aparţine televiziunii, imaginii. Şi dacă posturile tv străine la care avem acces merg în pas cu realitatea, depăşind-o chiar, televiziunea moldovenească, din păcate, nu doar că bate pasul pe loc, ci s-a împotmolit undeva la mijlocul secolului trecut. Şi asta în pofida faptului că specialiştii şcoliţi la Chişinău sunt menţionaţi şi premiaţi la festivaluri importante de profil în Europa.
Postul de televiziune EU TV îşi propune să spargă toate clieşeele şi tiparele în care este încorsetată televiziunea „Made in Moldova” şi a făcut deja primii paşi în atingerea acestor obiective. Mai multe vom vedea la toamnă, dar curiozitatea noastră nu rabdă până atunci, iată de ce, ne-am propus să aflăm mai multe amănunte de la Svetlana Frumusachi, director artistic al postului de televiziune EU TV.
- Ştiu că EU TV s-a lansat de curand şi ca studio de producţie. Este o premieră la Chişinău şi o să vă rugăm să ne daţi mai multe amănunte despre acest moment şi să ne spuneţi cu ce vă veţi ocupa?
- Este pentru prima dată când o televiziune apare pe piaţă şi cu un studio de producţie. Acest studio va produce videoclipuri, filme muzicale, filme documentare, spoturi publicitare. În cadrul televiziunii vom elabora şi proiecte televizate, lucrăm acum asupra lor. Studioul de productie este deschis pentru colaborare cu toţi artiştii, oamenii de creaţie, cu publicul larg, vom realiza la comandă filme, spoturi publicitare, videoclipuri etc. Acestea vor aparţine comandatarului şi pot fi lansate la diferite posturi de televiziune şi peste hotare.
- De ce aţi decis să lansaţi acest studiou în cadrul postului tv?
- Pentru că o televiziune este capabilă să producă şi pentru alte studiouri. Nu suntem parteneri cu EU TV, noi facem parte din cadrul acestui post, dar activăm şi în calitate de studiou de producţie.
- Ştim că grila postului EU TV este acum în construcţie. Poţi să ne dai mai multe amănunte?
- Lucrăm acum asupra unei grile de emisiuni care va include, bineînţeles, un program de ştiri, care se va numi „Monitor”. De asmenea, vom difuza un talk show cu principalul eveniment al zilei, care poate fi social, cultural, politic etc. Vom difuza emisiuni de divertisment asupra cărora se lucrează, chiar aseară am filmat prima emisiune dintr-un proiect care credem că va fi faţa postului. Este pentru prima dată când un studiou de televiziune realizează un asemenea proiect.
- Cât de greu e să faci o televiziune la Chişinău?
- Nespus de greu. Poate era mai uşor dacă existau aici nişte concurenţi puternici în acest domeniu. Noi nu avem concurenţi, or eu nu ştiu că ei sunt atât de tari încât să mă mobilizez să fac ceva extraordinar. Pe mine niciodată nu m-a speriat concurenţa, dimpotrivă, m-a mobilizat şi în rezultat au apărut lucruri foarte bune.
- Vrem să te referi acum la echipă, aţi reuşit deja să o formaţi?
- Echipa postului este încă în proces de formare, dar deja există un mic nucleu, există baza unei televiziuni: cameramani, editori imagine, care sunt foarte buni, avem câţiva regizori, la capitolul acesta mai este încă de căutat. Postul pregăteşte şi noi feţe, pentru că faţa unei televiziuni este omul care apare în imagine. Vor fi noi prezentatori de ştiri, noi prezentatori de emisiuni, deci alte emisiuni şi alţi oameni.
- Pentru crearea imaginii postului folosiţi vreun model de televiziune existent deja?
- Nu, îl facem noi singuri. Am conceput haina, faţa, stilul televiziunii. Or, televiziunea este ca şi un om, care trebuie definită şi care trebuie să aibă un EU al său, o individualitate, un scop bine determinat. Iar atunci când te împrăştii şi nu mai ştii ce vrei, nu mai eşti o personalitate, iar noi vrem să fim un post de televiziune cu personalitate.
- Ceea ce lipseşte posturilor noastre tv este integritatea. Observăm pe sticlă prezentatori sau emisiuni reuşite, care, însă, par răzleţe sau nepotrivite în cadrul unui post, pentru că acestuia îi lipseşte noţiunea de „întreg”, de lucru definit.
- Noi am pornit de la denumire. EU TV este „European Union” sau „asta este televiziunea MEA”. Am ales culorile: bordo, gri, alb.
- Cam sobru.
- Cam sobru, dar îmi place minimalismul şi inteligenţa în toate. Pe urmă am ales stilul, care va fi unul high tech, dar nu unul extremal, ci de mijloc, unde este minimalism şi perfecţiune. Asta vrem să avem pe sticlă – minimalism şi perfecţiune.
- Şi cum va primi publicul larg această înclinaţie spre high tech?
- Este un post generalist şi noi nu vom porni ca nişte rockeri în lanul cu păpuşoi. Ne dăm bine seama cine vor fi telespectatorii noştri. Şi scopul nostru este să-i cucerim pe toţi. Şi mesajul nostru este în interesul şi viziunea tuturor.
- Veţi emite 24 de ore?
- Deocamdată suntem în tratative cu un post de televiziune care ne va fi partener. Şi este o reuşită a unei televiziuni să vină în faţa telespectatorului în parteneriat cu alt post de televiziune care nu emite pe teritoriul Republicii Moldova. Vom avea un volum de emisie mult mai mare, dar în parteneriat şi atunci vom emite 24 de ore.
- Deja aveţi toate locurile ocupate?
- Nu, desigur. Un nume care va fi la noi pe sticlă şi sunt sigură se va prezenta foarte bine este Vitalie Călugăreanu. Sunt câţiva prezentatori al căror nume nu este cunoscut telespectatorilor încă, dar în curând îi vor cunoaşte. Ei lucrează acum asupra stilului, a dicţiei şi asupra prezenţei, pentru că noi trebuie să ne deosebim de toţi ceilalţi.
- Ultimul videoclip al Aurei la piesa „Toată vara” a spart gura târgului, deşi s-a lansat acum nici o săptămână.
- Ultimul videoclip al Aurei este primul produs al studioului de producţie EU TV. Prin acest videoclip ne-am lansat. La realizarea lui au lucrat foarte mulţi oamnei de la EU TV. Este prima noastră lucrare pe care am lansat-o pe piaţă, dorind să afle toată lumea că noi ne-am deschis, suntem aici pentru toată lumea. Lucrul la acest videoclip a fost dificil, pentru că am avut de realizat un volum mare de lucru într-un timp foarte scurt.
- Nu este prima dvs. colaborare cu Aura şi cam de fiecare dată, povestea realizării videoclipurilor pe care le-aţi lansat împreună e plină de aventuri.
- Probabil si aventurile sunt necesare şi binevenite, ele m-au ajutat uneori. Important este sa le pui pe toate la punct, orice lucrare televizată trebuie să fie gata în imaginaţia ta înainte de a începe s-o filmezi.
- Următoarea întrebare este una de ordin personal. Ştim că vă ocupaţi de mult timp de regie tv. Dar aţi fost şi o prezenţă elegantă, agreabilă pe sticlă. Veţi reveni?
- Nu. Ecranului îi place tinereţea.
- Urmărind posturile franceze de tv ne convingem şi de contrariul.
- Doar dacă este vorba de ştiri. Eu tot timpul am perceput mai bine ştirile de la prezentatori care au un fir cărunt la tâmplă. Când ne referim la divertisment, însă, aici e nevoie de feţe tinere. Da, se descurcă bine şi oamenii care au trecut de vârsta tinereţei, dar eu nu cred că e bine aşa. Niciodată nu mi-a plăcut foarte mult să fiu pe ecran. Îmi place să fac regie şi televiziune în general.
- În mod cert aveţi un răspuns pregătit pentru următoarea întrebare. Cum trebuie să fie, în viziunea dvs., prezentatorul tv perfect, căror criterii trebuie să corespundă?
- În primul rând, să fie credibil. La ecran numai oameni din ăştia au trecere. Dacă ai jucat, nu te-am mai crezut, eşti fals, pentru că aici nu mai joci pe cineva. În mare parte, toţi care vin la ecran vin cu studii de actorie, şi la tv joacă teatru. De exemplu, când citeşti ştirile, nu mai joci pe nimeni, eşti tu. Tu, care-mi transmiţi mie o informaţie şi eu trebuie să te cred. Credibilitatea este importantă în primul rând. Mai trebuie să fii şi agreabil.
- Aici deja vine fiecare cu parametrii săi, unora poţi să placi, altora – nu.
- Nu. Fiecare om are câte un cusur, care de multe ori poate fi agreabil, de exemplu, o grasiere, dar ea nu merge la ştiri, nicidecum. Sunt defecte de pronunţie plăcute auzului, pentru că ele sunt acoperite printr-o prezenţă extraordinară, cel care vorbeşte este foarte pozitiv şi te atrage. Şi asta este foarte bine la televizor. Dar dacă-mi vorbeşti despre lucruri pozitive, dar emani o energie negativă, televiziunea nu şi-a atins scopul şi omul acesta nu trebuie să apară la ecran, chiar dacă este frumos, chiar dacă este perfect ca imagine.
- Noi vă mulţumim că aţi acceptat invitaţia noastră. Vom fi cu ochii pe EU TV, suntem siguri că eforturile voastre se vor încununa de succes pentru că dvs. investiţi în acest proiect nu doar entuziasm, dar şi profesionalism şi experienţă. Vă dorim mult succes.
Un interviu de Liliana POPUŞOI, FLUX

Sursa: http://www.flux.md

Print