CANALE TV SATELIT IPTV FORUMURI
đóńńęčé romana english 

[17.02.2007] Evoluţiile în audiovizualul din R. Moldova ţin cap de afiş în presa de la Chişinău şi intră în atenţia Washingtonului

Deprecated: Function ereg_replace() is deprecated in /var/www/frosatnet/data/www/frosat.net/defines.php on line 103

Deprecated: Function ereg_replace() is deprecated in /var/www/frosatnet/data/www/frosat.net/defines.php on line 104

Deprecated: Function ereg_replace() is deprecated in /var/www/frosatnet/data/www/frosat.net/defines.php on line 105

Deprecated: Function ereg_replace() is deprecated in /var/www/frosatnet/data/www/frosat.net/defines.php on line 106

Deprecated: Function ereg_replace() is deprecated in /var/www/frosatnet/data/www/frosat.net/defines.php on line 107

Deprecated: Function ereg_replace() is deprecated in /var/www/frosatnet/data/www/frosat.net/defines.php on line 108

Deprecated: Function ereg_replace() is deprecated in /var/www/frosatnet/data/www/frosat.net/defines.php on line 109

Deprecated: Function ereg_replace() is deprecated in /var/www/frosatnet/data/www/frosat.net/defines.php on line 110

Deprecated: Function ereg_replace() is deprecated in /var/www/frosatnet/data/www/frosat.net/defines.php on line 111

Deprecated: Function ereg_replace() is deprecated in /var/www/frosatnet/data/www/frosat.net/defines.php on line 112

Deprecated: Function ereg_replace() is deprecated in /var/www/frosatnet/data/www/frosat.net/defines.php on line 113

Deprecated: Function ereg_replace() is deprecated in /var/www/frosatnet/data/www/frosat.net/defines.php on line 114

2007-02-17/13:53 Unul din subiectele „fierbinţi” ale săptămânii curente în presa de la Chişinău a vizat decizia Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA) de a respinge prelungirea licenţei de emisie a postului de radio „FM 103.5” din Bălţi şi îngrijorarea Washingtonului vizavi de evoluţiile din presa moldovenească.

Washingtonul este îngrijorat de evoluţiile din presa moldovenească

„Monitor-media”, postul Pro-TV Chişinău, BBC, Europa Liberă, agenţia Info-Prim Neo au mediatizat atât cazul postului Blue Star, cât şi criticile dure formulate de Colleen Graffy, asistent-adjunct al Secretarului de Stat al SUA, Condoleezza Rice, privind situaţia presei din RM, în general, şi evenimentele din jurul posturilor FM-103,5 din Bălţi, „Antena C” şi „Euro TV” din Chişinău.
Oficialul american, aflat într-o vizită neoficială în R. Moldova, a declarat că ceea ce se întâmplă în jurul acestor posturi trezeşte îngrijorare şi conduce la concluzia că asemenea evenimente devin o tendinţă nedorită în audiovizualul din RM. Potrivit lui Graffy, CCA a acţionat în cazul acestor trei cazuri într-un „mod netransparent”. „Credem că aceasta reprezintă o provocare serioasă pentru libertatea presei, pentru diversitatea de opinii şi idei din Moldova, la care ar trebui să aibă acces publicul”, a spus sursa citată.
Graffy susţine că libertatea presei în RM este în pericol, în condiţiile în care autorităţile moldovene şi-au asumat, prin acordul semnat în cadrul Programului „Provocările Mileniului”, finanţat de SUA, responsabilitatea să lupte împotriva corupţiei, dar acest lucru, susţine ea, nu poate fi făcut fără mass media independente şi puternice. „Aveţi nevoie de o presă robustă şi liberă pentru a combate şi preveni corupţia, dar la moment suntem foarte îngrijoraţi de posibilele încălcări ale libertăţii presei”, a subliniat Colleen Graffy, care a îndemnat Guvernul de la Chişinău „să examineze decizia CCA şi să se asigure că aceasta a fost una corectă şi transparentă”.
Oficialul din SUA a declarat că dezvoltarea unei prese libere, independente şi pluraliste este vitală pentru instaurarea unei democraţii funcţionale în R. Moldova dar şi pentru atingerea scopului de integrare europeană.'
Colleen Graffy s-a întâlnit personal, la Bălţi, cu fondatorul Companiei Blue Star, care deţine postul de radio din Bălţi, FM 103.5, Sergiu Cebotari, şi cu echipa postului, pentru a afla motivele pentru care CCA a refuzat să prelungească licenţa de emisie. „Se pare că decizia CCA de a refuza acordarea licenţei a fost adoptată de o manieră netransparentă, ea constituind, de fapt, un pas înapoi”, a declarat Colleen Graffy, care susţine că SUA doresc mai multe explicaţii de la autorităţi şi de la CCA privind această decizie.
Conform Codului Audiovizualului, postul de radio trebuia, mai întâi, avertizat public, apoi penalizat şi în cele din urmă pedepsit prin retragerea licenţei, a menţionat Colleen Graffy. Pe de altă parte, alte trei posturi de radio emit în continuare la Bălţi în limba rusă, retransmiţând staţii de radio ruseşti. Afirmaţia a fost făcută de oficialul american în contextul pretenţiilor CCA privind nerespectarea de către FM 103,5 a volumului de emisie în limba de stat.
Postul de radio bălţean acuză CCA de partizanat politic
Postul de radio FM 103.5 este prima staţie privată de radio din nordul Moldovei şi din mun. Bălţi, fiind înfiinţat în 1994 de Sergiu Cibotaru, şi emite pe o rază de şaizeci de kilometri. Radio FM-103.5 este unica staţie din Bălţi care realizează emisiuni proprii şi în 10 ani de activitate nu a fost sancţionat sau avertizat de CCA.
La 13 februarie, după o monitorizare de 12 ore, Consiliul i-a refuzat postului de radio bălţean prelungirea licenţei, motivând prin „nerespectarea grilei de emisie” şi nerespectarea proporţionalităţii emisiunilor în limbile română şi rusă. După ce frecvenţa a rămas liberă, CCA a acordat licenţă de emisie unui alt post - „City FM”.
Sergiu Cebotari consideră că decizia Consiliului este nefondată şi lipsită de argumente clare. „Suntem absolut convinşi că CCA nu avea motiv să refuze prelungirea licenţei de emisie şi ne miră faptul că toţi nouă membrii ai Consiliului au votat pro pentru un nou difuzor, care nu este cunoscut şi care practic nu are experienţă”, spune sursa citată.
Directorul postului de radio FM-103.5, Valeri Falomeev, spune că la expirarea licenţei au fost depuse actele şi o nouă grilă a emisiei în conformitate cu noile cerinţe ale CA, însă CCA s-a condus de vechea grilă şi a decis suspendarea licenţei. Falomeev spune că decizia CCA în cazul dat, precum şi în cazurile „Antenei C” şi „Euro TV” sunt arbitrare şi ilegale, condiţionate de apropiatele alegeri locale. „Puterea îşi asigură un câmp informaţional sigur”, a mai spus directorul FM-103.5. În context, Cibotari afirmă că actuala componenţă a CCA face partizanat în favoarea a două formaţiuni politice.

Deşi decizia CCA nu a intrat în vigoare legală, nefiind publicată în „Monitorul Oficial al R. Moldova”, postul de radio „FM-103.5” şi-a suspendat emisia vineri la ora 18.00, anunţându-şi radioascultătorii şi furnizorii de publicitate că nu este de acord cu această decizie a CCA, dar se conformează acesteia.

Administraţia postului de radio FM-103.5 declară că va contesta în instanţă decizia autorităţii în domeniul audiovizualului după ce aceasta va fi publicată în „Monitorul Oficial”.

CCA susţine că orice retragere de licenţă poate fi taxată drept decizie politică
CCA comentează criticile oficialului american prin necesitatea unor “intervenţii chirurgicale” în haosul audiovizualului din RM.
Preşedintele Consiliului, Corneliu Mihalache, susţine că nu este vorba despre “un pas înapoi”, cum susţine oficialul american. “În cazul în care ne vom lăsa frustraţi de invocări ale scenariilor politice, vom bate pasul pe loc”, spune Mihalache, adăugând că în 3 luni de activitate CCA şi-a făcut foarte mulţi duşmani, oponenţi şi critici, ceea ce demonstrează că acesta lucrează bine.
În opinia lui Mihalache, postului de radio bălţean i-a fost refuzată prelungirea licenţei în “baza deciziei de logică a noului mandat al CCA pentru a face ordine în acest haos al audiovizualului” şi că “acest segment al audiovizualului este supersensibil” la deciziile absolut necesare de ieşire din situaţie degradantă. Mihalache afirmă că spaţiul de emisie nu este de cauciuc, astfel că se va recurge şi în continuare la intervenţii radicale pentru că “au rămas puţine frecvenţe de emisie”.
Potrivit sursei citate, la Blue Star s-au depistat multe încălcări, 60 la sută din grilă nu s-a respectat, ca şi proporţia emisiunilor în limba română şi rusă. Referindu-se la lipsa unor penalităţi anterioare, sursa citată a declarat că la şedinţa din 13 februarie a CCA a fost vorba de concurs, nu de prelungirea licenţei şi că pedepsirea succesivă nu era posibilă, fiindcă această practică a apărut odată cu adoptarea CA.
În schimb, spune Mihalache, postul de radio Sity-FM, căreia i-a fost acordată frecvenţa, este sută la sută orăşenesc. Mai mult, situaţia financiară a acestui post este mai sigură decât la Blue Star, iar echipa este formată din cei mai buni specialişti din Bălţi. „Consider că mai bine ofer licenţă unei echipe noi, ambiţioase, îi dau credit de încredere, decât să susţin un post care a ajuns într-o situaţie deplorabilă”, a declarat preşedintele CCA.
Mihalache respinge acuzaţiile privind „curăţarea” câmpului mediatic în preajma alegerilor locale de posturi neconvenabile puterii, susţinând că „orice retragere de licenţă poate fi calificată ca o decizie politică”. El este susţinut şi de preşedintele Comisiei parlamentare cultură, ştiinţă, învăţământ şi mass-media, Victor Stepaniuc, care a declarat că, în cel mult o lună şi jumătate, va fi efectuată monitorizarea modului de implementare a CA, dar deocamdată nu există temeri că CCA face partizanat politic.

Ambasadorul SUA şi spicherul moldovean au discutat despre „Provocările Mileniului”. Să fie întâmplător?

Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al SUA, Michael Kirby, a avut, vineri, 16 februarie, o întrevedere cu preşedintele Parlamentului, Marian Lupu, în cadrul căreia au fost discutate o serie de aspecte ce vizează participarea RM în cadrul Programului „Provocările Mileniului”.

Potrivit Serviciului de Presă şi Imagine al Legislativului, interlocutorii au abordat o serie de subiecte ce vizează programele de asistenţă şi susţinerea acordată Moldovei de către Statele Unite.
Părţile au mai discutat angajamentele asumate de RM faţă de Consiliul Europei la capitolul promovării democraţiei şi statului de drept, se mai spune în comunicat.

În septembrie 2000, R. Moldova, alături de 191 ţări ale lumii, a semnat la New York „Declaraţia Mileniului a Naţiunilor Unite: dezvoltarea umană - obiectiv de importanţă primordială”. Prin acest document, R. Moldova s-a aliniat la ataşamentul comunităţii internaţionale faţă de valorile fundamentale ale umanităţii, antrenându-se în procesul de realizare a Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului – scopuri ce urmează a fi atinse până în anul 2015.

Sursa: http://www.info-prim.md

Print
 

Noutati:

Íĺ íŕéäĺí ěŕňĺđčŕë ńîăëŕńíî ęđčňĺđčţ!NOUTATI ASEMANATOARE...

[12.04.2014] Radio Moldova îşi extinde aria de acoperire

[31.05.2012] Radio Plai a început emisia pe noile frecvenţe!

[04.05.2012] "Radio Plai" schimbă frecvenţa din Chişinău

[01.11.2011] Radio Chişinău se va (re)lansa pe 1 decembrie

[31.10.2011] Radio România Actualităţi va deschide un nou post de radio la Chişinău

[25.09.2011] Un nou post de radio se lansează în Moldova - „Cultura Divină”

[29.07.2011] Radio Dor va colabora cu Studio-L

[24.06.2011] Lansarea programului radio „Focus" Bulgaria în oraşul Taraclia

[20.06.2011] Post de radio pentru bulgarii din R. Moldova

[15.12.2010] Radio Sănătate rebotezat în Jurnal FM

[30.10.2010] Astăzi, Radioul Naţional împlineşte 80 de ani de activitate

[08.10.2010] NOI EMISIUNI LA RADIO MOLDOVA

[07.10.2010] Radio „Publika FM" se lansează la 14 octombrie

[01.10.2010] Radio Sănătatea: un nume vechi, o voce nouă

[10.09.2010] „Antena C” nu mai există - de astăzi e „Prime FM”
 
NOUTATI RECENTE...

[18.02.2020] Primul Canal de Televiziune Creștin-Ortodox din Republica Moldova NIKA TV a primit Licența de la CA

[11.11.2018] ”Orhei TV” și ”Televiziunea Centrală”, lansate în Orhei!

[07.02.2018] Convertoare pentru televiziunea digitală terestră vor fi oferite gratuit familiilor defavorizate

[07.02.2018] TVR MOLDOVA, singurul post de televiziune din Republica Moldova care va transmite Jocurile Olimpice de Iarnă 2018

[05.01.2018] Când va fi lansat ultimul sezon al serialului "Game of Thrones". Anunţul HBO

[27.07.2017] Realitatea TV își suspendă activitatea

[03.11.2016] În Moldova a fost lansată Televiziunea Digitală Terestră: primele 8 programe pot fi recepționate de 80% din populație

[18.05.2016] MediaRing cu Vasile Botnari, ministrul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor

[29.04.2016] Compania „Teleradio-Moldova” a obţinut licenţa pentru Moldova 2

[01.04.2016] Consiliul Coordonator al Audiovizualului s-a întrunit astăzi, 01 aprilie 2016, în şedinţă publică, în cadrul căreia a desfăşurat bilanţul Concursului pentru suplinirea capacităţii disponibile a Multiplexului A
Rambler's Top100 Rambler's Top100
: Home :: Articole :: Satelit :: Forumuri :: Canale :: Terestrial :: IPTV :: Noutati :: Contacte :