CANALE TV SATELIT IPTV FORUMURI
đóńńęčé romana english 





[25.01.2008] Cadouri scumpe pentru NIT

autor: Mariana RAŢĂ

Comuniştii sunt darnici cu cei care îi slujesc. Pentru propaganda pe care le-o face zi de zi postul de televiziune NIT, puterea i-a răsplătit cât se poate de generos. Le-a „dăruit” recent licenţă pentru trei posturi noi, pentru a se extinde, şi o clădire întreagă cu nouă etaje, pentru a deschide studiouri noi. Controversata clădire a guvernului de pe şos. Hânceşti 53, din care acum trei ani a fost evacuat Biroul Naţional de Statistică şi ceilalţi chiriaşi, cu excepţia NIT, se pare că a fost nu demult scoasă spre privatizare. Evident, nu e greu să ghicim pe mâna cui va încăpea aceasta.

Posturi tv noi pentru NIT

Campania electorală pentru anul 2009 a început deja, neoficial, pentru comunişti. Despre acest fapt vorbesc toate mârşeveniile lansate zilnic de actuala putere la adresa adversarilor săi politici, prin intermediul postului de televiziune NIT. Iar pentru ca „tunurile” lui Voronin să bată bine şi cât mai departe, guvernanţii le dotează cu dărnicie. Vinerea trecută, Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) a decis să-i acorde postului de televiziune NIT licenţă pentru utilizarea a trei posturi noi – la Străşeni, Mândreştii Noi şi Leova. Pentru canalele respective alături de NIT a concurat şi postul TV „Elita” din Rezina, dar, cu votul a cinci din cei şapte membri CCA, NIT a câştigat concursul. După obţinerea acestora, circa 80% din populaţia republicii va avea acces la postul comunist de televiziune. O asemenea acoperire nu are în R. Moldova niciun post de televiziune privat.

Doi ani au fost chiriaşi ilegali

Pe lângă aceste trei posturi tv, se pare că NIT va obţine în viitorul apropiat un dar mult mai semnificativ, clădirea de pe şos. Hânceşti 53, unde închiriază în prezent spaţii. De mai bine de doi ani de zile, NIT este singurul chiriaş din această clădire (cu nouă etaje!) aflată la balanţa guvernului. Încă la sfârşitul lui 2005, JURNAL scria despre scandalul apărut în jurul imobilului de la această adresă. Atunci, Direcţia generală pentru administrarea clădirilor guvernului (DGACG) le ceruse tuturor instituţiilor care închiriau spaţii în această clădire să elibereze încăperile şi să plece. Cu mare zarvă, fusese evacuat şi Biroul Naţional de Statistică, care a fost ulterior mutat într-o clădire aproape avariată de pe str. Grenoble. Şi postul de televiziune NIT fusese atunci avertizat să plece până la sfârşitul lui 2005, dar au trecut de atunci mai bine de doi ani şi NIT tot în aceeaşi clădire se află. Din câte se pare, autorităţile nu s-au ostenit nici să se adreseze în instanţa de judecată pentru a obliga postul de televiziune să se conformeze solicitării DGACG, deşi ar fi trebuit să o facă.

Datorează statului opt milioane pe an

Din păcate, nu am reuşit să aflăm care este suma pe care o plăteşte NIT pentru chiria imobilului. Or, tot ce ţine de clădirea de pe şos. Hânceşti 53 este considerat tabu la DGACG. Însă, potrivit documentelor, până a rămâne singuri în această clădire, NIT închiria acolo spaţii cu suprafaţa totală de 642,9 m. p., ceea ce reprezintă un etaj. Surse din cadrul DGACG ne-au comunicat că, în conformitate cu tarifele stabilite de stat, arenda unui metru pătrat în spaţii din clădirile ce aparţin guvernului costă 1358 de lei pe an. În aceste condiţii, chiria întregului bloc ar fi trebuit să îl coste pe NIT aproape 8 milioane de lei pe an. Ceea ce ni se pare un lux pentru un post de televiziune din R. Moldova.

Totuşi, condiţiile acestea, se pare că avantajează atât Guvernul, cât şi NIT-ul, pentru că la întrebarea dacă este posibil de a arenda spaţii în clădirea de pe şos. Hânceşti 53, şeful adjunct al DGACG, Nicolae Malacinschi, ne-a comunicat că încăperi libere pe această adresă nu sunt.

Surse din cadrul DGACG, care au solicitat anonimatul, ne-au comunicat însă că pe şos. Hânceşti 53 nu se dau în arendă spaţii pentru că imobilul a fost scos la privatizare (!).
JURNAL a încercat să afle mai multe detalii despre aceasta de la Malacinschi, însă funcţionarul a refuzat să ne vorbească.

Sursa: http://www.jurnal.md

Print
 

Noutati:

Íĺ íŕéäĺí ěŕňĺđčŕë ńîăëŕńíî ęđčňĺđčţ!



NOUTATI ASEMANATOARE...

[11.11.2018] ”Orhei TV” și ”Televiziunea Centrală”, lansate în Orhei!

[29.04.2016] Compania „Teleradio-Moldova” a obţinut licenţa pentru Moldova 2

[28.01.2016] CCA a lansat concursul pentru suplinirea capacităţii disponibile a Multiplexului A

[10.01.2016] ÎS „Radiocomunicaţii” a obținut licenţa pentru crearea şi operarea celui de-al doilea multiplex de televiziune digitală cu acoperire naţională

[19.10.2012] UEFA a oferit drepturi exclusive pentru difuzarea UEFA Champions League companiei Prime TV

[15.10.2012] CTC își schimbă formatul

[19.07.2012] Postul PublikaTV și PublikaFM cresc văzând cu ochii. Curând, foarte curând, PublikaTV va fi urmărită pe întreg teritoriul țării, nu doar prin satelit ci și prin eter.

[13.07.2012] Fără publicitate locală în programele tv retransmise

[10.04.2012] Sediul unui post TV local a fost vandalizat

[07.04.2012] Marian Pocaznoi: CCA se uita dupa net

[07.04.2012] Televiziunea NIT nu mai emite

[10.08.2011] Toamnă cu surprize la Jurnal TV

[21.04.2011] Prime, Moldova 1 şi NIT - lideri naţionali la audienţă în prime time

[18.04.2011] Insuficienţa de mijloace bugetare – bariera in activitatea companiei interstatale de televiziune «Mir»

[14.03.2011] EuroTV s-a relansat pe 8 Martie
 
NOUTATI RECENTE...

[18.02.2020] Primul Canal de Televiziune Creștin-Ortodox din Republica Moldova NIKA TV a primit Licența de la CA

[11.11.2018] ”Orhei TV” și ”Televiziunea Centrală”, lansate în Orhei!

[07.02.2018] Convertoare pentru televiziunea digitală terestră vor fi oferite gratuit familiilor defavorizate

[07.02.2018] TVR MOLDOVA, singurul post de televiziune din Republica Moldova care va transmite Jocurile Olimpice de Iarnă 2018

[05.01.2018] Când va fi lansat ultimul sezon al serialului "Game of Thrones". Anunţul HBO

[27.07.2017] Realitatea TV își suspendă activitatea

[03.11.2016] În Moldova a fost lansată Televiziunea Digitală Terestră: primele 8 programe pot fi recepționate de 80% din populație

[18.05.2016] MediaRing cu Vasile Botnari, ministrul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor

[29.04.2016] Compania „Teleradio-Moldova” a obţinut licenţa pentru Moldova 2

[01.04.2016] Consiliul Coordonator al Audiovizualului s-a întrunit astăzi, 01 aprilie 2016, în şedinţă publică, în cadrul căreia a desfăşurat bilanţul Concursului pentru suplinirea capacităţii disponibile a Multiplexului A
Rambler's Top100 Rambler's Top100
: Home :: Articole :: Satelit :: Forumuri :: Canale :: Terestrial :: IPTV :: Noutati :: Contacte :