CANALE TV SATELIT IPTV FORUMURI
 romana english 

[05.10.2007] ONG-urile de specialitate declară drept ilegală distribuirea de către CCA a frecvenţelor TVR1 unui alt radiodifuzor şi solicită revocarea acestei decizii.

Deprecated: Function ereg_replace() is deprecated in /var/www/frosatnet/data/www/frosat.net/defines.php on line 103

Deprecated: Function ereg_replace() is deprecated in /var/www/frosatnet/data/www/frosat.net/defines.php on line 104

Deprecated: Function ereg_replace() is deprecated in /var/www/frosatnet/data/www/frosat.net/defines.php on line 105

Deprecated: Function ereg_replace() is deprecated in /var/www/frosatnet/data/www/frosat.net/defines.php on line 106

Deprecated: Function ereg_replace() is deprecated in /var/www/frosatnet/data/www/frosat.net/defines.php on line 107

Deprecated: Function ereg_replace() is deprecated in /var/www/frosatnet/data/www/frosat.net/defines.php on line 108

Deprecated: Function ereg_replace() is deprecated in /var/www/frosatnet/data/www/frosat.net/defines.php on line 109

Deprecated: Function ereg_replace() is deprecated in /var/www/frosatnet/data/www/frosat.net/defines.php on line 110

Deprecated: Function ereg_replace() is deprecated in /var/www/frosatnet/data/www/frosat.net/defines.php on line 111

Deprecated: Function ereg_replace() is deprecated in /var/www/frosatnet/data/www/frosat.net/defines.php on line 112

Deprecated: Function ereg_replace() is deprecated in /var/www/frosatnet/data/www/frosat.net/defines.php on line 113

Deprecated: Function ereg_replace() is deprecated in /var/www/frosatnet/data/www/frosat.net/defines.php on line 114

2007-10-02/14:17 Organizaţiile neguvernamentale de media şi din domeniul drepturilor omului, preocupate de monitorizarea implementării Codului audiovizualului, consideră drept ilegală scoaterea la concurs de către Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) al R. Moldova a frecvenţelor repartizate Societăţii Române de Televiziune (SRTv) pentru canalul TVR 1 şi, în consecinţă, drept nelegale rezultatele acestui concurs, se arată într-un Apel semnat de zece ONG-uri.

CCA a adoptat decizia de a oferi respectiva reţea de frecvenţe unui agent economic absolut necunoscut pe piaţa mediatică din R. Moldova, ignorând faptul că: decizia difuzării programelor TVR 1 în R. Moldova constituie o expresie a interesului public, naţional, exprimată public şi, ulterior, formulată în acte oficiale la nivel statal şi interstatal; licenţa de emisie eliberată SRTv de către CCA în 2006 legalizează dreptul de difuzare a programelor TVR 1 pe teritoriul R.Moldova până în anul 2011; decizia de scoatere la concurs a fost luată la solicitarea Ministerului Dezvoltării Informaţionale (MDI) al Republicii Moldova fără o justificare legală; titularul licenţei, SRTv, a arătat disponibilitate şi a făcut demersurile necesare pentru a nu prejudicia procesul de difuzare a programelor sale pe teritoriul R. Moldova; opinia publică din R. Moldova, prin intermediul mass-media, şi-a manifestat îngrijorarea faţă de o eventuală sistare a transmisiunilor TVR 1.

De menţionat că decizia de scoatere la concurs a fost luată la solicitarea Ministerului Dezvoltării Informaţionale (MDI) al Republicii Moldova, astfel CCA cedând imixtiunilor din partea autorităţilor statale. În afară de aceasta, credibilitatea CCA este viciată şi prin faptul că nu demult unii membri CCA au fost ţinta unor acţiuni de intimidare din partea Centrului Anticorupţie, iar decizia de a retrage licenţa acordată SRTv a fost precedată de remanieri în cadrul CCA, trezind opiniei publice suspiciuni de executare a unei comenzi politice.

În procesul de luare a deciziei, CCA nu a ţinut cont de interesul deosebit al publicului din R. Moldova pentru TVR 1, care îi asigura o diversitate de programe TV şi îi oferea şi un model de televiziune europeană accesibilă lingvistic. Distribuirea de către CCA a frecvenţelor utilizate legal de către SRTv unui alt agent economic constituie primul caz de o asemenea gravitate de când există cadrul juridic de reglementare a audiovizualului naţional. CCA nu era în drept să anunţe concursul pentru frecvenţele respective în situaţia în care licenţa de emisie deţinută de SRTv era valabilă, iar demersul MDI al R. Moldova nu conţinea vreun temei juridic care să necesite anularea licenţei şi anunţarea unui nou concurs.

Organizaţiile semnatare s-au adresat prin intermediul apelului către CCA să restabilească în drepturi SRTv. De asemenea semnatarii s-au adresat către Parlamentul şi Guvernul R. Moldova, să garanteze respectarea tratatelor internaţionale în conformitate cu Constituţia R. Moldova şi să asigure funcţionarea autonomă şi independentă a autorităţii publice de reglementare în domeniul audiovizualului. Autorii mai fac apel către organismele internaţionale şi misiunile diplomatice acreditate în R. Moldova, către reprezentanţii societăţii civile şi ai mass-media din ţară şi de peste hotare, să susţină procesele democratice de funcţionare a audiovizualului moldovenesc în spiritul drepturilor şi libertăţilor constituţionale, să ia atitudine faţă de tentativele de minimalizare a valorilor democraţiei europene în audiovizualul moldovenesc, în vederea apărării intereselor publicului telespectator din R. Moldova la o informaţie diversă, pluralistă şi de interes general.

Potrivit proiectului raportului privind onorarea obligaţiunilor şi angajamentelor asumate faţă de Consiliul Europei, mass-media din R. Moldova rămâne unul dintre domeniile care mai au de parcurs un drum lung până a atinge standardele europene. Reformarea legislaţiei este indubitabil foarte importantă, dar nu suficientă. Mai mult decât în orice alt domeniu reformele în mass-media ţin de cultură şi atitudine, dar nici una dintre acestea două nu sunt prezente în Moldova în măsura în care să permită mass-media să exercite funcţia sa primordială într-o societate democratică - cea de câine de pază

CCA a scos la concurs frecvenţele pe care era retransmis TVR1 la 31 iulie, fapt ce a provocat discuţii aprinse atât în rândul membrilor Consiliului, cât şi ulterior în cadrul opiniei publice. La 27 septembrie, CCA a acordat licenţa pentru Reţeaua de stat nr. II, postului de televiziune 2 Plus, înfiinţat recent.

Sursa: http://info-prim.md

Print
 

Noutati:

!NOUTATI ASEMANATOARE...

[11.11.2018] Orhei TV și Televiziunea Centrală, lansate în Orhei!

[29.04.2016] Compania Teleradio-Moldova a obţinut licenţa pentru Moldova 2

[28.01.2016] CCA a lansat concursul pentru suplinirea capacităţii disponibile a Multiplexului A

[10.01.2016] ÎS Radiocomunicaţii a obținut licenţa pentru crearea şi operarea celui de-al doilea multiplex de televiziune digitală cu acoperire naţională

[19.10.2012] UEFA a oferit drepturi exclusive pentru difuzarea UEFA Champions League companiei Prime TV

[15.10.2012] CTC își schimbă formatul

[19.07.2012] Postul PublikaTV și PublikaFM cresc văzând cu ochii. Curând, foarte curând, PublikaTV va fi urmărită pe întreg teritoriul țării, nu doar prin satelit ci și prin eter.

[13.07.2012] Fără publicitate locală în programele tv retransmise

[10.04.2012] Sediul unui post TV local a fost vandalizat

[07.04.2012] Marian Pocaznoi: CCA se uita dupa net

[07.04.2012] Televiziunea NIT nu mai emite

[10.08.2011] Toamnă cu surprize la Jurnal TV

[21.04.2011] Prime, Moldova 1 şi NIT - lideri naţionali la audienţă în prime time

[18.04.2011] Insuficienţa de mijloace bugetare bariera in activitatea companiei interstatale de televiziune Mir

[14.03.2011] EuroTV s-a relansat pe 8 Martie
 
NOUTATI RECENTE...

[18.02.2020] Primul Canal de Televiziune Creștin-Ortodox din Republica Moldova NIKA TV a primit Licența de la CA

[11.11.2018] Orhei TV și Televiziunea Centrală, lansate în Orhei!

[07.02.2018] Convertoare pentru televiziunea digitală terestră vor fi oferite gratuit familiilor defavorizate

[07.02.2018] TVR MOLDOVA, singurul post de televiziune din Republica Moldova care va transmite Jocurile Olimpice de Iarnă 2018

[05.01.2018] Când va fi lansat ultimul sezon al serialului "Game of Thrones". Anunţul HBO

[27.07.2017] Realitatea TV își suspendă activitatea

[03.11.2016] În Moldova a fost lansată Televiziunea Digitală Terestră: primele 8 programe pot fi recepționate de 80% din populație

[18.05.2016] MediaRing cu Vasile Botnari, ministrul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor

[29.04.2016] Compania Teleradio-Moldova a obţinut licenţa pentru Moldova 2

[01.04.2016] Consiliul Coordonator al Audiovizualului s-a întrunit astăzi, 01 aprilie 2016, în şedinţă publică, în cadrul căreia a desfăşurat bilanţul Concursului pentru suplinirea capacităţii disponibile a Multiplexului A
Rambler's Top100 Rambler's Top100
: Home :: Articole :: Satelit :: Forumuri :: Canale :: Terestrial :: IPTV :: Noutati :: Contacte :